lördag 26 januari 2013

Motion 8:2013. Lägre skatt ger motivation för mer skapande


Stockholmscenterns motion 2013:08
Motionär: Avdelningsmotion - Stureplanscentern
Ämne: Lägre skatt ger motivation för mer skapande

Sverige har tillsammans med Danmark världens högsta skattetryck.

De grupper som är mest känsliga för skatters effekt är de med högst inkomster och de med lägst inkomster.

Om låglönejobb skulle beskattas lägre skulle tröskeln från arbetslöshet till arbete bli lägre. Att fler går från arbetslöshet till arbete är fundamentalt för Sveriges ekonomi och därmed för alla svenskar.

Tanken med högre skatt för de med högst inkomster har varit att utjämna skillnader i inkomst. Den uppfattningen bygger dock på en gammaldags syn. Numera har de flesta möjlighet att själva påverka sin inkomst genom val av yrke, utbildning och hur mycket och hur hårt man vill jobba. Att fler jobbar hårt, tar ytterligare ansvar och kanske anställer andra ligger i hela Sveriges intresse.

Resultatet av dagens politik är att det finns lägre incitament i Sverige att utbilda sig och jobba extra jämfört med andra länder. Rimligen är detta något som försämrar landets konkurrenskraft och på sikt försvårar de utmaningar välfärdsstaten står inför med en åldrande befolkning.

Vi blir mer och mer internationaliserade och vi kan inom EU åtminstone välja var vi vill bo och skatta. Ligger vi markant över EU:s medel finns det risk att många med högre löner väljer att bo i andra länder samt att personer från andra länder undviker Sverige.

Sverige behöver vara konkurrenskraftigt även när det gäller privatbeskattning.

Vi yrkar därför att stämman beslutar följande:

Att Centerpartiet ska verka för att de med lägst löner ska slippa betala inkomstskatt, att värnskatten ska tas bort samt att statsskatten på sikt avskaffas.

Att Motionen skickas vidare till partistämman.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar