lördag 26 januari 2013

Motion 23:2013. Datorer är en självklarhet för att nå mål och drömmar


Stockholmscenterns motion 2013:23
Motionär: John Kåberg
Ämne: Datorer är en självklarhet för att nå mål och drömmar

Den svenska skolan är inte så dålig som det ibland framställs i debatten. Svenska elever är till exempel några av de bästa på engelska i världen. En del andra ämnen visar de svenska eleverna inte upp lika strålande resultat men att påstår att skolan är i ett fritt fall är att överdriva. De mätningar som görs av elevernas kunskaper i olika ämnen missar dock en viktig del av hur arbetet i skolan genomförs och det är vilka möjligheter eleverna har för att stärka sin digitala kompetens. Olika skolor i Stockholm Stad satsar olika mycket på att erbjuda elever tillgång till datorer, läsplattor och andra tekniska verktyg för att nå den läropliktsskyldiga digitala kompetensen.

Minst en dator per elever borde ses som hygienstandard i varje svensk kommun. Om inte alla lärare har en egen dator i sitt dagliga arbete är det dags att fråga sig hur kommunens visioner om dagens och framtidens skola ser ut. En arbetsplats i Stockholm utan datorer är en sällsynt syn men i skolan är det tyvärr desto vanligare med bristande utrustning och kompetens inom området. Kritiken mot Volvo-IT har inte heller varit sparsmakad. Det tar inte längre än fem minuter efter att du går över tröskeln in i en skola innan irritationen kring hur IT-strukturen inte fungerar bubblar upp. Situationen är något bättre idag än vad den var när Volvo-ITs system implementerades men det når fortfarande inte upp till en standard som är acceptabel.
Alla elever har rätt till en individanpassad skolgång och en egen dator ger eleverna just den möjligheten. Lärarna och pedagogerna måste börja se datorn, mobiler och läsplattor som naturliga delar av undervisningen i skolan, lika naturliga som de är i arbetslivet och inom eget företagande. För att det ska kunna ske måste lärare och pedagoger erbjudas relevant utbildning inom IKT (informations- och kommunikationsteknik) om hur de ska hjälpa eleverna att nå sina egna mål och drömmar.

Jag yrkar därför på:

Att Stockholmscentern verkar för att varje elev i Stockholms stads skolor får en arbetsdator.

Att Stockholmscentern verkar för att alla lärare och pedagoger får en arbetsdator samt relevant kompetens inom IKT och digitalt lärande.

Att motionen sänds vidare till Stockholmscenterns kommungrupp.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar