lördag 26 januari 2013

Motion 21:2013. En långsiktigt hållbar och kvalitativt god dricksvattenförsörjning i Stockholm


Stockholmscenterns motion 2013:21
Motionär: Kristin Jacobsson
Ämne: En långsiktigt hållbar och kvalitativt god dricksvattenförsörjning i Stockholm


Stockholm har Sveriges både billigaste och renaste dricksvatten. Det är något vi som bor här kan vara glada över. 1,3 miljoner människor får varje dag sitt vatten från Stockholm vatten så det är många som är beroende av att kvalitén i vattnet är bra. Rent dricksvatten är något som vi i Sverige tar för givet men som är en lyx i många delar av världens länder. Rent dricksvatten är en förutsättning för god folkhälsa, livsmedelsproduktion och ekonomisk tillväxt. Kvalitén på dricksvattnet kan dock förändras mycket fort, vilket inte minst utbrottet av Cryptosporidium i Östersund 2010-2011 visade. 20 000 människor blev sjuka p.g.a. dricksvattnets dåliga kvalitet orsakade av bakterien. Vid sådana akuta utbrott är det bra att ha fungerande nödrutiner och många frågor ställs också på sin spets i det akuta hanterandet, både för privatpersoner och för Kommunen eller det privatägda vattenverket som alla måste veta vad de ska göra för att undvika och hantera smittan.

På längre sikt, med konsekvenser av klimatförändringar i beaktande, behöver andra åtgärder vidtas nu för att säkra god kvalité på vattnet även i framtiden. Konsekvenserna av ett ökat antal extremväder med bl.a. ökad nederbörd och översvämningar riskerar att också påverka vattenförsörjningen.

Sveriges vattenledningsnät läcker idag mellan 20-25%. Underhållet och förnyelsetakten av vattenledningsnätet är samtidigt eftersatt, och en fråga för framtiden är hur det skall hanteras. Dricksvattenledningar och avloppsledningar ligger ofta intill varandra (i samma ledningsgrav) vilket innebär en risk för att dricksvatten smutsas ner av avloppsvatten när dessa ledningar läcker. Den största risken med ökad nederbörd för dricksvattenproduktionen är effekten som den får på avloppssystemen. En del av klimatanpassningsarbetet handlar om att säkra framtida vattentäckter och god rening i vattenverk. En annan del handlar om att klimatanpassa distributionsnätet. Även om vattnet är rent då det lämnar vattenverket riskerar det annars att kontamineras på vägen till kran.

6 mil av total 530 mil vatten- och avloppsledningar byts ut varje år av Stockholm vatten. Förnyelsetakten är således inte särskilt hög, särskilt inte beaktandes att detta även inkluderar hanterandet av akut uppkomna brister.

Som jag har visat är det viktigt at anlägga ett långsiktigt perspektiv på dricksvattenfrågorna. Det är inte hållbart att förbise morgondagens risker och sårbarheter, eller befolkningens framtida konsumtionsbehov, för att säkerställa rent vatten för en billig penning nu.

Utifrån detta motionerar jag om:
Att distriktstyrelsen arbetar för att underhåll- och förnyelsetakten av vattenledningarna (dricks- och avloppsvatten) ökar

Att distriktstyrelsen arbetar för att underhålls- och förnyelsen sker systematiskt med ett tydligt mål att anpassas för ett förändrat klimat,

Att distriktstyrelsen arbetar för att god kvalitet, på lång och kort sikt blir styrande för Stockholms vattens arbete.


Källor:
Livsmedelsverkets hemsida 2013-01-14
Livsmedelsverkets risk- och sårbarhetsanalys 2011
2013 Vårt Stockholm. Tillsammans bygger vi staden.
Stockholm vatten hemsida, 2013-01-14





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar