lördag 26 januari 2013

Motion 19:2013. Tygla de statliga myndigheterna


Stockholmscenterns motion 2013:19
Motionär: Avdelningsmotion - Stureplanscentern
Ämne: Tygla de statliga myndigheterna

Förekomsten av svenska myndigheter är svåröverskådlig. Myndigheter tillkommer inte sällan därför att det finns politiska ambitioner inom någon viss fråga. Syftet är att visa handlingskraft, lösa ett specifikt problem eller markera att frågan är viktig, och då är det enkelt att skapa en ny myndighet. För att få ett grepp om den samlade byråkratin bör det därför göras en inventering av den svenska myndighetsfloran och upprättas en förteckning över vilka myndigheter som finns samt vilket uppdrag och budgetutrymme de har.

Det är emellertid inte självklart att en myndighet löser de problem som den är skapad för att lösa; det kan till och med vara så att den istället samtidigt skapar större, om än helt andra, problem. Det är inte heller självklart att myndigheten bara för att den är skapad och existerar ska finnas kvar i all evighet. Det borde vara en självklar princip att kontinuerligt pröva om samhällsnyttan överväger samhällskostnaderna för myndigheten. För att en sådan prövning ska vara verkningsfull bör presumtionen vara att myndigheten är överflödig och att man utifrån denna presumtion har att bevisa behovet av myndigheten i kontexten samhällsnytta och effektivitet kontra samhällskostnad och alternativnytta. Därför bör varje myndighet, ny som gammal, behäftas med en solnedgångsklausul på sex år (samma som mandatperiod som är brukligt för en generaldirektör). Det betyder att regeringen vart sjätte år ska göra en ny prövning av myndighetens existensberättigande och cost-benefit, för att avgöra om det är motiverat att bibehålla myndigheten.

Det är också angeläget att bryta trenden att storleken på och antalet myndigheter, och därmed kostnaderna för skattebetalarna, hela tiden ökar. Företag har krav på sig att öka produktiviteten. En myndighet bör underställas samma krav, där parametern är samhällsnytta. Inom en viss budgetram bör myndigheten kunna visa att samhällsnyttan har ökat.

För riksdagen finns ett budgettak som syftar till att förhindra negativa effekter av lättvindligt spenderande av skattemedel. Vill man satsa mer pengar på ett visst område måste man först göra plats för utgiftsökningen under det tak som finns. På motsvarande sätt bör ett myndighetstak inrättas, vars huvudsyfte är att se till att kostnaderna för byråkratin inte skenar. Vill man utöka en viss myndighet eller inrätta en ny måste man först göra plats för detta genom att rensa i myndighetsrabatten eller öka effektiviteten i befintlig myndighetsflora.

Vi yrkar därför att stämman beslutar följande:

Att Centerpartiet ska verka för en inventering med tydlig redovisning av samtliga myndigheter, deras uppdrag och budgetutrymme.

Att Centerpartiet ska verka för att det införs en solnedgångsklausul för samtliga nya och befintliga myndigheter med en presumtion om nedläggning efter sex år.

Att Centerpartiet ska verka för att det ska införas ett statligt myndighetstak i syfte att hindra att kostnaderna för myndigheternas byråkrati inte ökar.

Att Motionen skickas vidare till Centerpartiets riksstämma.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar