lördag 26 januari 2013

Motion 41:2013. Gratis lokaltrafikresor för pensionärer 75+.a1t. 80+


Stockholmscenterns motion: 2013:41
Motionär: Iréne Nyberg
Ämne: Gratis lokaltrafikresor för pensionärer 75+.a1t. 80+

Med 3.1 % för C i opinionsundersökningen borde C, nu inför valet, gripa varje litet halmstrå för att hålla sig kvar över 4 %. 1 ~ år har det varit dödstyst vad gäller pensionärerna. Nu först, när valet närmar sig, börjar röster höras. S vill minska klyftorna, Kd vill sänka skatten för pensionärer o s v. Då vore det väl lämpligt att även C agerade som t ex med gratis lokaltrafikresor för pensionärer 75+. S har länge haft gratis resor för pensionärer, enligt uppgift bl. a. i Göteborg, och kommer kanske att införa det även i Stockholm om/när de kommer till makten.

Varför inte 65+? 1 denna grupp arbetar många efter 65. De har haft bra löner och får säkert mycket högre pension än de som gick i pension tidigare, speciellt kvinnor med mycket låg lön. 65+ är många och en reform inne fattande även denna grupp skulle kanske uppfattas som svår att finansiera. De kan i stället se framåt och invänta sin tur så som 75+ fått göra, för att inte tala om de 85+ som ännu är kvar i livet. För 75+ skulle det, med tanke på att medellivslängden är ca 80 år, något högre för kvinnor och något lägre för män, röra sig om en förhöjd livskvalitet under deras sista tid i livet. Alltså ingen stor kostnad utan snarare en vinst i slutändan.

Tåg och bussar håller tidtabeller vare sig vagnar är tomma eller fullsatta. 1 stället för att lägga ut pengar på dyra kollektivresor måste i dag många pensionärer sitta instängda inom fyra väggar, kanske med TV, radio och telefon som enda sällskap, för att få pengarna att räcka till medicin, tandvård, läkarbesök och allt annat som tillkommer med åren. Gratisresor skulle betyda mycket för deras hälsa och välbefinnande. De skulle ha råd att komma ut, hälsa på vänner och bekanta, byta erfarenheter och umgås i stället för att ringa upp och besöka sin husläkare bara för att få prata.

Rika pensionärer som måste ta bilen bara för att köpa Aftonbladet kanske ibland skulle välja att åka kollektivt. Färdtjänstkunder skulle, med hjälp av någon yngre eller friskare pensionär, kanske också välja att åka kommunalt någon gång ibland och på så sätt bidra till att minska koldioxidutsläppen. Ett glatt och trevligt umgänge har stor betydelse för folkhälsan. Glada pensionärer håller sig friska länge. Friska pensionärer belastar sjukvården mindre. Alltså friskvård i stället för sjukvård - en win-win situation.

Gratiskorten skulle naturligtvis vara personliga för att inte kunna lånas ut. Enligt uppgift är det i dag helt lagligt att åka gratis genom att låna någon annans kort. Vem har beslutat om detta och vem har kommit på denna idé? Har någon räknat ut hur mycket SL förlorar på detta? Att åka gratis på någon annans kort eller att hoppa över grindarna borde enligt min mening gå under samma straffskala.

Nackdelar med gratis lokaltrafikresor för pensionärer 75+? Inga, vad jag kan se. Möjligen att 65÷ känner sig förfördelade men som ett tröstande argument; tiden går fort till 75+.

Jag föreslår:

Att gratis lokaltrafikresor för pensionärer 80+ införs om inte 75+.

Att korten blir personliga

Att stämman uttalar sig angående denna motion


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar