lördag 26 januari 2013

Motion 25:2013. Liberalisering av lagstiftningen avseende surrogatmödraskap


Stockholmscenterns motion 2013:25
Motionär: Stephan Andren
Ämne: Liberalisering av lagstiftningen avseende surrogatmödraskap

En av människans starkaste drifter är att fortplanta sig. Självklart är detta inte en mänsklig rättighet, men en basal drift. Det har i många år varit medicinskt möjligt att bli förälder med hjälp av en surrogatmoder och metoden har varit en lösning för dem som av olika orsaker inte kunnat bli gravida, eller kunnat genomgå en graviditet.

Svensk lagstiftning på området tillkom i en tid av isolationistisk bakåtsträvande nymoralitet. Således förbjuder Lagen om genetisk integritet m m att man ”vanemässigt eller med vinstsyfte” (7 kap §5) assisterar vid surrogatmödraskap. Lagstiftningen har likväl inte förmått svenska par att avstå och välja ett liv i barnlöshet. Istället har man sett sig tvungen att söka lösningar i länder med en mer liberal och tillåtande lagstiftning.

Det svenska förbudet mot surrogatmödraskap tar bl a sikte på de många svårigheter och rättstvister som kan uppstå. Trots den rigida lagstiftningen använder sig ändå många av surrogatmödrar, och de problem som lagstiftningen avser undvika kvarstår därför, men får till följd att rättsläget för svenska par i många fall blir oöverskådligt och därmed utsatt. Situationen fordrar en översyn av lagstiftningen, som är i stort behov av en liberalisering och modernisering för att bättre möta verkligheten och samtidigt öka medborgarnas valfrihet – för såväl surrogatmoder som barnlösa.

Jag yrkar:

Att Centerpartiet verkar för tillsättande av utredning om en modernisering och liberalisering av lagstiftningen rörande surrogatmödraskap.

Att stämman beslutar översända motionen till partistämman.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar