lördag 26 januari 2013

Motion 15:2013. Synliggör skatterna


Stockholmscenterns motion 2013:15
Motionär: Avdelningsmotion - Stureplanscentern
Ämne: Synliggör skatterna

Skatterna är oerhört centrala för hela samhällets funktionssätt. Ett alltför högt skatteuttag är skadligt för landets långsiktiga ekonomi. Med för höga skatter minskar företagarnas möjligheter att tjäna pengar på sitt företagande och utveckla sina affärer. Skatter skapar kilar mellan företagens löneutrymme och arbetstagarens krav på inkomst och minskar antalet tillgängliga jobb.

Skattesystemet, nivåer och konstruktion såväl som den tekniska skatteuppbörden, måste präglas av effektivitet och rättssäkerhet. Det måste upplevas som rättvist och stimulera till arbete och företagande.

En förutsättning för att en bra skattedebatt ska kunna föras är att den baseras på verkliga förhållanden, detta inte bara av rent ekonomiska skäl, men också demokratiska.

Att hitta sätt att införa skatter som inte märks så tydligt har blivit ett sätt att skapa politisk acceptans för överföring av makt från medborgarna till stat och kommun. Det finns många olika sätt att skapa dessa dolda skatter. Moms och arbetsgivaravgifter är två exempel som kan vara svåra att göra något åt på mindre än mycket lång sikt, eftersom de utgör så väsentliga delar av skattebasen. Icke desto måste problemet med dolda skatter börja diskuteras, eftersom vi för vårt framtida välstånd är helt beroende av ett växande näringsliv.

Källskattesystemet innebär att de flesta svenskar aldrig egentligen ser de skatter de betalar varje månad. Istället för att den som är skattskyldig betalar sin skatt, ska denna betalas av den som betalar skattskyldig ersättning till densamma.

Det finns också en integritetsaspekt kopplad till detta. Arbetsgivaren har helt enkelt inte med att göra vilka typer av jämkningar eller övriga inkomster den skattskyldige har.

Vi vill synliggöra skatterna genom att ändra på systemet hur skatterna betalas in. Det finns redan idag ett fullt fungerande system med ”skattekonton”. Alla egenföretagare betalar sina skatter själva varje månad. Systemet är fullt skalbart och faktum är att varje svensk redan idag har ett skattekonto.

Det skulle därför inte innebära några praktiska problem att överföra betalningsansvaret för skatterna från löneutbetalaren till den skattskyldige. För egenföretagare föreslås en preliminärskatt varje år, baserat på föregående års deklarerade inkomster och en uppräkningsfaktor. Denna preliminärskatt kan ändras under året om inkomstförhållanden ändras, eller på annat sätt inte överensstämmer med skatteverkets estimat.

Skatterna skulle då betalas varje månad, precis som alla andra räkningar. Det fulla lönebeloppet utbetalas till arbetstagarens lönekonto.

Vi föreslår därför att stämman beslutar följande:

Att Centerpartiet söker ett brett politiskt stöd för att ändra skatteuppbördssystemet till ett skattekonto för alla, istället för källskatt.

Att Centerpartiet utarbetar en plan för att identifiera och synliggöra de dolda skatterna.  

Att Motionen skickas vidare till Centerpartiets riksstämma.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar