lördag 26 januari 2013

Motion 1:2013. Förslag om förändrade regler kring företagande med införande av differentierad skattesats för företag baserat på vinst


Stockholmscenterns motion 2013:01
Motionär: Ann-Christin L Frickner
Motion: Förslag om förändrade regler kring företagande med införande av differentierad skattesats för företag baserat på vinst

Bakgrund: Flera faktorer påverkar valet att bli företagare och hur väl igångsatta företag klarar sig och överlever efter de första tre till fyra åren(idag beräknat 5-7 år pga ekonomisk nedgång).

I motionen föreslås därför att Sverige inför en differentierad skattesats för företag så som den modell som finns i England, som kommer att gynna företagande i sin helhet och framförallt småföretag och nystartade företag.

Skattesystem

Dagens skattesystem i Sverige ger inte vidare möjligheter för nystartade företag att faktiskt skapa vinst i sina företag, då det tar mycket resurser att starta upp och komma igång med verksamheten förutom skyldighet att betala skatt vilket påverkar framförallt små företag att överleva och nystartade företag att skapa en stabil plattform ekonomiskt innan eventuell expansion.

I England däremot har man valt en modell där företag betalar skatt procentuellt utifrån den vinst som skapas i företaget och varierar efter olika fastslagna vinstsummor.

Skulle Sverige införa en differentierad skattesats som baseras på företagets vinst liknande den som finns i England så skulle det skapa positiva effekter för de annars hårt ansatta nystartade småföretag inte minst, men även få positiva effekter för småföretagandet generellt att växa sig större och förhoppningen är även att företag ska klara av att börja anställa fler. Det ger företagen en möjlighet att generera mer kapital att återinvestera i sina företag och skapa vidare tillväxt.

Bifogat finner ni ett exempel på hur skattesatsen utfaller i England (förbehåll för att siffror kan ha förändrats).


         RATE                           SKATT %                         VINST (GBP)

Starting Rate                           0 %                                    0 - 10 000

Marginal Starting Rate Relief 19 % (-MSRR)                  10 001 – 50 000

Small Companies' Rate           19%                                   50 001 – 300 000

Marginal Small Companies Relief                                    30 % (- MSCR)     300 001 - 1500 000

Corporation Tax Full Rate     30%                                   1 500 001 eller mer.



Ytterligare information:


Förslag Skattesystem:

Jag yrkar att: Stockholmscentern tittar närmare på och initierar ett arbete för en övergång till det system i skatteskala som England arbetar efter, där skattesatser baseras på den vinst som företaget uppnår och som gradvis ökar successiv med vinst och där en nollsummeskatt ges till de allra minst vinstgenererande företagen och som på detta vis ger företagen en möjlighet att själva skapa kapital för företaget och möjlighet att anställa fler.

Jag yrkar:

Att Stockholmcentern lyfter frågan till riksnivå för att detta är en fråga som berör hela landets företagare med systemet för företagsbeskattning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar