lördag 26 januari 2013

Motion 12:2013. Ett demokratiskt och decentraliserat EU


Stockholmscenterns motion 2013:12
Motionär: Avdelningsmotion - Stureplanscentern
Ämne: Ett demokratiskt och decentraliserat EU

Sedan EU bildades har unionen gått från en handels- och fredsorganisation där den fria rörligheten stod i centrum, till en överstatlig byråkrati. Idag lagstiftar unionen inom en lång rad olika områden som inte främjar den fria rörligheten. Till exempel har vi sett hur vår rätt till ett privatliv har inskränkts genom antagandet av datalagringsdirektivet, hur surströmmingen har hotats på grund av byråkratisk klåfingrighet och hur Euron vacklar till följd av systemets inbyggda svagheter.

Trots att EU:s 27 medlemsstater ofta har mycket olika juridiska system, naturförhållanden och ekonomier har vi under senare år sett en tydlig trend där allt mer lagstiftning syftar till harmonisering, snarare än att den gemensamma lagstiftningen tar hänsyn till länders och regioners olikheter.

Med ett enat och fredligt Europa kan vår kontinent vara en stark kraft i världen. Att vi samarbetar inom EU är i grunden mycket positivt för oss medborgare. Men för att EU ska leva upp till sin sanna potential behöver EU ägna sig åt väsentligheterna. Det kan bara ske om EU decentraliseras och demokratiseras.

Centerpartiet har en trovärdighet och historia i att vara skeptiska mot en stor centraliserad EU-makt. I dagsläget delar dessutom en stor andel av väljarkåren denna skepticism. Detta borde vi som parti kunna dra nytta av i Europavalet 2014.

Vi föreslår därför att stämman beslutar följande:

Att Centerpartiet med kraft och i handling verkar för att decentralisera och demokratisera EU.

Att Centerpartiet motsätter sig en fortsatt utvidgning av EU:s kompetens.

Att Centerpartiet ställer upp i Europavalet 2014 med en tydlig EU-kritisk plattform, till exempel “Nej till Euron”.

Att Motionen skickas vidare till Centerpartiets riksstämma.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar