lördag 26 januari 2013

Motion 2:2013. Motion om integration av nyanlända


Stockholmscenterns motion 2013:02
Motionär: Bengt Almstedt och Integrationsnätverket
Ämne: Motion om integration av nyanlända

En av de viktiga framtidsfrågorna är integrationen av nyanlända i det svenska samhället. Centerpartiet driver en integrationspolitik som är förankrad i internationell och svensk forskning. Det handlar om regelverk för företagande, arbetslagstiftning och decentralisering, men även om civilsamhällets roll.

När civilsamhällets ideella organisationer ges möjlighet verka för integration så har det positiva effekter. Det är påvisat att detta med ökar nyanländas möjlighet att få arbete, växa in i det nya samhället och skapa nödvändiga sociala nätverk (exempelvis Fores).

Alliansregeringen har genomfört flera viktiga reformer på integrationsområdet. Inte minst har man genomfört ”en politik för det civila samhället”. En del av detta är den så kallade ”Överenskommelsen” för samverkan mellan regeringen, SKL och det civila samhällets organisationer. I denna överenskommelse ingår även en ”Överenskommelse inom integrationsområdet”,


Vi i integrationsnätverket föreslår därför att Centerpartiet i Stockholms stad driver frågan om det civila samhällets möjlighet till samverkan med kommun och arbetsförmedling i Stockholm.

Detta bör ske genom att Centerpartiet i Stockholm verkar för:

Att kommunen ingår ”Överenskommelsen med det civila samhället inom integrationsområdet”.

Att kommunen ger ökade resurser till ideella organisationer, folkhögskolor och studieförbund som arbetar för att: 
  • ·      bygga sociala nätvek
  • ·      främja egenföretagande och introduktion på arbetsmarknaden
  • ·      stödja nyanlända i språkinlärning, deltagande i demokratiska processer och fördjupad kunskap om det svenska samhället



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar