lördag 26 januari 2013

Motion 14:2013. Omvandla försörjningsstöd till garantilån


Stockholmscenterns motion 2013:14
Motionär: Avdelningsmotion - Stureplanscentern
Ämne: Omvandla försörjningsstöd till garantilån


De allra flesta hamnar i en ekonomiskt trängd situation någon gång. De flesta löser detta på ett eller annat sätt. De som har starka sociala band kan oftast få hjälp av släkt eller vänner.

Många sträcker sig till det längsta för att undvika att belasta någon annan. De vill inte vara någon annan till last utan kanske hellre nyttjar ett mer eller mindre ofördelaktiga lån som kanske snarast förvärrar problemet.

För dem som inte har något alternativ finns möjlighet till försörjningsstöd, det som förr kallades socialbidrag.

De allra flesta löser sina ekonomiska problem och har därmed möjlighet att betala tillbaka försörjningsstödet. Men det är inte möjligt ens för den som vill.

Principen att alla är med och bidrar till vårt samhälle är god och alla bör förväntas stå för sin egen försörjning. När detta inte är möjligt bör försörjningsstöd finnas, men stödet bör vara utformat som ett garantilån vilket tydliggör det egna ansvaret och visar på konsekvenser av sitt handande.

Nivån för försörjningsstöd samt kriterierna för att få stödet har varit samma för alla. Samma för alla är säkert bra för många, men människor är olika och hänsyn till dessa olikheter bör vägas in. Med ett större personligt ansvarstagande bör den som bedöms ha en kortare kris ha möjlighet att låna mer pengar under en kort tid jämfört med nivån på försörjningsstödet idag.

När garantilånet inte behövs längre utformas en återbetalningsplan anpassad för den enskildes kapacitet och möjligheter.

Vi yrkar därför att stämman beslutar följande:

Att Centerpartiet ska verka för att kommuner ska ha rätt att ersätta systemet med försörjningsstöd till förmån för garantilån. 


Att motionen skickas vidare till Centerpartiets riksstämma.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar