lördag 26 januari 2013

Motion 16:2013. Utred formerna för en ny skattereform


Stockholmscenterns motion 2013:16
Motionär: Avdelningsmotion - Stureplanscentern
Ämne: Utred formerna för en ny skattereform

Skattereformen som genomfördes 1990/91 var mycket viktig och tog Sverige till en mer moderniserad och konkurrenskraftig position. Sedan dess har mycket hänt. Vi har numera flera olika momssatser, vi har en uppsjö av olika typer av avdrag och det blir allt svårare att förstå skattesystemets omfattning.

Ett komplicerat skattesystem leder till mer kostnader för bokföring och byråkrati och det blir allt svårare som företagare att vara säker på att man gjort allt helt korrekt. Detta hämmar Sveriges konkurrenskraft.

I Estland kan man göra avdrag för ytterst få saker, men har istället lägre skatt. Sverige bör ta efter detta exempel och överväga om det lapptäcke vi skapat verkligen är långsiktigt hållbart.

RUT och ROT är exempel på delar i detta lapptäcke. Införandet av dessa har gett mycket positivt resultat, men i slutändan är de undantag i ett alltför styltigt skattesystem. Med lägre skatt på arbete, framförallt för de som tjänar minst skulle typiska RUT- och ROT-tjänster klara sig bra ändå. Ambitionen bör vara att skattesystemet ska vara så väl fungerande att RUT och ROT inte behövs.

Vi yrkar därför att stämman beslutar följande:

Att Centerpartiet ska utreda hur skattesystemet kan bli enklare att förstå, enklare att göra rätt i och hur det kan bidra till mindre byråkrati.

Att Motionen skickas vidare till partistämman.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar