lördag 26 januari 2013

Motion 7:2013. Incitament för kortare studietid


Stockholmscenterns motion 2013:07
Motionär: Avdelningsmotion - Stureplanscentern
Ämne: Incitament för kortare studietid

Idag kan en student få studiemedel under heltid under maximalt 240 veckor för högskoleutbildningar och andra eftergymnasiala utbildningar. Studenten förutsätts klara ett visst antal poäng för att få studiemedel, men det finns inget ekonomiskt incitament för att klara fler poäng.

Normal studietakt under 240 veckor ger 360 högskolepoäng. I ett fall där en student läser 360 poäng under 120 veckor får denne mindre studiemedel än den som tar mer tid på sig.

Högre studier är till för att komma till användning på arbetsmarknaden. Den elev som klarar sina studier på kortare tid bör belönas för detta. Dels blir lärosätenas kostnader lägre och samhällsekonomiskt vinner vi på att studenten kommer ut på arbetsmarknaden så fort som möjligt.

Studiemedlet bör därför kopplas till antalet avverkade högskolepoäng snarare än antal veckor utbildningen pågår.

Vi yrkar därför att stämman beslutar följande:

Att studiemedlet ska motsvara antalet klarade högskolepoäng

Att motionen skickas vidare till partistämman.

1 kommentar:

  1. Fråga 1: Snackar vi bara studiebidrag här, eller även studielån?

    Fråga 2: Studiemedlet är förstås inte bara belöning för genomförda studier, utan även täckning för levnadsomkostnader under kalendertid. Om studiemedlet ska motsvara antalet hp, ska den totala maxgränsen för studiemedel ökas?
    Om inte, är tanken att den som studerar dubbelt ska lägga extrapengar på hög? Eller ska man välja att bara ta ut studiemedel för en del av sina poäng? Inget av alternativen är någon omöjlighet, men det vore intressant att veta om man funderat kring det.

    SvaraRadera