lördag 26 januari 2013

Motion 4:2013. Motion om att skapa incitament för energieffektivisering i nya och gamla byggnader genom att koppla fastighetsavgiften till byggnadens energiklass


Stockholmscenterns motion 2013:04
Motionär: Maria Brogren
Ämne: Motion om att skapa incitament för energieffektivisering i nya och gamla byggnader genom att koppla fastighetsavgiften till byggnadens energiklass

Skarpa nationella energikrav är det effektivaste styrmedlet för att höja lägstanivå inom energi­effektivisering i nya byggnader. För att stimulera energieffektivisering i befintliga byggnader och flytta fronten för nya lågenergihus behövs dock en annan typ av styrmedel.

Ett incitament som skulle kunna användas för både nybyggnation av lågenergihus och energirenovering av befintliga byggnader är att koppla den kommunala fastighetsavgiften till byggnadens energi­prestanda så att en byggnad med låg energianvändning per kvadratmeter och år får en lägre fastighetsavgift, medan en byggnad med hög energianvändning får en högre fastighetsavgift. Systemet har den fördelen att det kan användas på samma sätt både för nybyggnation och befintliga byggnader. Om man genomför en åtgärd som minskar byggnadens energi­användning så minskar fastighets­avgiften. Det blir en tydlig ekonomisk återkoppling.

Avgiftsnivåerna skulle t.ex. kunna anpassas så att dagens nationella energikrav för nya byggnader (90 kWh per kvadratmeter och år i Stockholm) motsvarar dagens fastighetsavgift och en dubbelt så hög energianvändning ger dubbel avgift. Den exakta utformningen av avgiftsnivåerna bör dock analyseras vidare, t.ex. i en statlig utredning.

För att skapa förutsebarhet i systemet bör det finnas ett antal väl definierade energiklasser för byggnader. Ett sådant klassnings­system bör vara nationellt och definiera energi­användning på samma sätt som i Boverkets byggregler så att det blir enkelt att följa upp energi­användningen.
Samma energiklasser som ovan bör användas i energi­deklarationerna, vilka bör utformas på samma sätt som den energimärkning som konsumenterna är vana vid på vitvaror. Energideklarationerna, inklusive tydlig information om byggnadens energiklass, bör anslås väl synlig i byggnaden. På så sätt synliggörs en byggnads energi­användning för brukarna och en drivkraft kan skapas för att sänka densamma.
Förslagen ovan ska ses mot bakgrund av att det ska vara enkelt och lönsamt att göra hållbara val.

Jag yrkar på:

Att distriktsstämman antar vad motionen anför som sin åsikt.

Att Centerpartiet ska verka för att energiklasser införs i energideklarationerna.

Att Centerpartiet ska verka för att fastighetsavgiften kopplas till byggnadens energiklass.

Att Motionen lämnas vidare till riksstämman.


1 kommentar:

  1. Fråga - vad vinner man på denna lösning, jämfört med att beskatta energiförbrukning direkt?

    SvaraRadera