lördag 26 januari 2013

Motion 20:2013. Motion om införandet av Direkt Demokrati i Sverige


Stockholmscenterns motion 2013:20
Motionär: Mauritz Navell och Bengt Almstedt
Ämne: Motion om införandet av Direkt Demokrati i Sverige

En av de viktigaste demokratiska frågorna är medborgarnas rätt till inflytande i frågor som engagerar och berör befolkningen. Ska politiker ta alla beslut eller finns det beslut som är så viktiga för samhället att folket direkt fåravgöra saken?

Idag har vi möjlighet att genomföra folkomröstningar men de är inte bindande. Att genomföra folkomröstningar som inte bindande är ett omyndigförklarande av den svenska befolkningen. Det politikerna säger är således att ”vi vill veta vad ni tycker men ni har inget egentligt inflytande över det faktiska beslutet”. Detta är inte acceptabelt och det är dags att markera att vi i Centerpartiet vill stärka medborgarnas inflytande över viktiga frågor som berör våra liv. Det är vår uppfattning att ett liberalt parti som Centerpartiet ska verka för att skjuta över makten från politikerna till medborgarna och deras rätt att få göra sin röst hörd i enskilda sakfrågor.

Det land som är mest likt Sverige men som idag har direkt demokrati är Schweiz och där är resultatet av folkomröstningen bindande. Att verka för att införa direkt demokrati i Sverige under vissa förutsättningar skulle medföra att medborgare kan engagera sig i sakfrågor där de möjligtvis inte håller med det partiet som de röstade på i det senaste valet. Detta skulle föra medborgarna närmare politiken samt beslutsfattarna.

Den kritiken som finns i Schweiz är att befolkningen inte alltid vet vad som är bäst för landet och att de många folkomröstningarna har gjort att många som har rösträtt inte utnyttjar den (valdeltagandet i senaste parlamentsvalet var 49,1% Enligt Landguiden.se och i folkomröstningar deltar ca 40 % enligt http://www.regeringen.se/content/1/c6/02/48/97/85c794bd.pdf ). Mitt förslag är att vi inför ett par grundläggande krav för att folkomröstningen ska bli bindande istället för rådgivande.

Vi yrkar därför att Centerpartiet driver följande frågor:

Att det ska krävas ett rimligt och proportionerligt antal namnunderskrifter från röstberättigade för lokala samt nationella folkomröstningar.

Att det ska krävas minst 60 % valdeltagande för att göra omröstningen bindande. Detta för att säkerställa att en majoritet av befolkningen faktiskt är delaktiga och stödjer utfallet.

Att ett ”JA” i en omröstning ska implementeras innan nästa val och att ett ”NEJ” ska innebära att frågan inte får tas upp för omröstning igen inom en tioårs period.

Vi anser att Centerpartiet ska ge medborgarna mer inflytande genom att kämpa för deras rätt att kräva folkomröstningar i frågor som engagerar de stora massorna så som t.ex. FRA-lagen eller försäljning av vapen till icke demokratiska nationer.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar