lördag 26 januari 2013

Motion 38:2013. Motion om att rädda pollenprognoserna


Stockholmscenterns motion 2013:38
Motionär: Helen Törnqvist, Bromma. Medlem i Stockholmscentern och i Astma- och Allergiförbundet
Ämne: Motion om att rädda pollenprognoserna

För de flesta pollenallergiker är pollenperioden en fruktansvärd tid med snuva, nysningar och medföljande hängighet och okoncentration. Men det finns medicin som lindrar och även råd och information om hur allergikerna kan minimera sina besvär. Det är givetvis värdefullt att kunna anpassa sin vardag till att bli så smärtfri som möjligt. Pollenprognoserna är viktiga verktyg för allergikerna. Med hjälp av dessa kan man planera medicinering och sina utomhusvistelser, men också för att kunna förutse när det är pollensäsong på orten där han/hon bor eller på någon plats som ska besökas, kanske inom jobbet.

Pollenprognoserna går att göra med underlag av insamling av statistik från pollenstationer som finns runtom i Sverige. Dessa resultat tolkas bland annat av palynologiska laboratoriet vid Naturhistoriska Riksmuséet. Experterna gör prognoser för nästa dag och mer långsiktigt, enligt Astma- och allergiförbundets hemsida.

Enligt Astma- och allergiförbundet är pollenprognoserna hotade, eftersom det inte finns någon enhetlig eller nationell finansiering av dessa. Detta är oroväckande med anledning av att var femte svensk är pollenallergiker. Ju mer information pollenallergikern har om hur pollensäsongen infaller för olika pollenarter, desto bättre kan han/hon planera sin vardag för en god livskvalitet och hälsa. Det är också ett rättviseperspektiv att tillförlitliga prognoser finns tillgängliga för pollenallergiker oavsett var i landet de bor.

Jag yrkar:

Att Centerpartiet ska verka för att pollenprognoserna tryggas genom en nationell finansiering

Att Motionen sänds vidare till riksstämman


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar