tisdag 15 mars 2011

Motion 9:2011. Säkrare trafik utan fartkameror

Motionär: Tobias Wahlqvist, Stureplanscentern

Sverige får fler och fler fartkameror och Vägverket hävdar att dessa är en bidragande anledning till varför andelen dödliga olyckor minskar. Det finns dock många fler faktorer som kan ha bidragit till denna minskning. Exempelvis har vi numera bättre och säkrare vägar än tidigare och likaså är bilarna säkrare än någonsin.

Det finns många faktorer som avgör om en bilförare är trafiksäker eller inte. Just hastighet är mätbart och därför läggs orimligt mycket fokus på just hastighet. Att visa hänsyn och se sin plats i trafikrytmen samt att vara utvilad och koncentrerad är minst lika viktiga faktorer för trafiksäkerhet. Detta är dock inte mätbart på samma sätt varför inget fokus läggs på dessa faktorer.

Det finns ett problem när hastighet är enda faktorn som avgör trafiksäkerhet. Indirekt säger man att andra faktorer är mindre viktiga.

Hänsyn är den enskilt viktigaste trafiksäkerhetsfaktorn. Vi kan inte lagstifta om hänsyn, men vi kan ge bilförare det förtroende de förtjänar - ett förtroende som utvecklar eget ansvar och visad hänsyn.

Ett lyckat exempel på hur färre regler har gett ökad säkerhet är den holländska staden Drachten. De hade många olyckor, men testade att ta bort i princip alla trafikregler. Resultatet blev att antalet olyckor minskade drastiskt. Trafikanterna tvingades använda sitt omdöme istället för att luta sig mot statiska regler som i sig aldrig kan vara tillräckliga. Ett gott omdöme ger mer trafiksäkerhet än statiska regler.

Hastighetskameror kostar mycket pengar både i installation och drift. Någon positiv effekt av dem är svår att påvisa och de leder fokus från andra viktigare trafiksäkerhetsfaktorer.

Att ta bort hastighetskameror vore ett bra första steg till ökad säkerhet.

Jag yrkar:

– Att Centerpartiet verkar för att ta bort alla fartkameror på vägar med hastighetsbegränsning över 40 kilometer i timmen.

– Att Motionen skickas vidare till Centerpartiets riksstämma.

Tobias Wahlqvist

Stureplanscentern

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar