tisdag 15 mars 2011

Motion 14:2011. Avskaffa sexköpslagen

Motionär: Avdelningsmotion - Stureplanscentern

För länge sedan utgick politiken från kyrkliga påbud om sederligt leverne och en allmän moral. Det tjänade sitt syfte i fråga om att skapa ett homogent samhälle och bygga en nationell känsla. Avigsidorna blev dock tydliga för alla som avvek från den gängse normen. Särskilt allvarligt drabbade detta dem som avvek från normen på ofrivillig grund, exempelvis barn till ogifta mödrar.

Över tiden har samhället förändrats till att bli mer individanpassat. Vår kollektiva moral anses numera bunden genom sociala och kulturella strukturer, snarare än genom institutionella och juridiska. Yttrande- tryck- och religionsfrihet var viktiga reformer som markerade en gräns för överhetens moralmonopol.

1944 blev det lagligt att utöva homosexualitet i Sverige. Fram till dess hade majoritetens normer påtvingats alla, oavsett läggning, men klokt nog tog sig värderingsskiftet uttryck i lagstiftningen. Vad två vuxna människor under frivillighet ägnar sig åt blev inte längre en statlig angelägenhet.

Så länge man inte inkräktar på andras friheter ska den egna friheten vara så stor som möjligt.

Det är därför beklämmande att i vår relativt fria och upplysta tid betrakta tillkomsten av och strävanden efter lagstiftning som grundar sig på en förmodat allomfattande moraluppfattning och som därför kan och bör regleras av staten och betvingas med de repressionsmedel som finns i statens makt.

Centerpartiet måste arbeta för att avskaffa alla sådana lagar och förhindra nya. Ett exempel på en sådan lag är den s.k. sexköpslagen från 1999/2005.

Individens friheter är oerhört viktiga och det är de flesta överens om, åtminstone när individen vill använda sina friheter till att göra sådant vi gillar. Men principen gäller faktiskt även när vi tycker att individen fattar dåliga beslut om sitt liv och sin kropp.

Om två vuxna människor på frivillig grund kommer överens om att utbyta sex mot betalningsmedel kan vi tycka vad vi vill om det, men det ger oss inte moralisk rätt att stoppa dem.

Sexköpslagen är så oerhört svår att diskutera eftersom någon som väcker den principiella rättighetsfrågan automatiskt antas förespråka prostitution. Men den här Motionen handlar inte om det, utan rätten för varje vuxen människa att bestämma över sitt eget liv. En viktig liberal princip som bara får åsidosättas på mycket goda grunder.

Huvudargumentet som framförs för att åsidosätta fri- och rättigheterna när det beträffar sexköp träffar fel. Människor som utsätts för människohandel, våld och hot är offer för fruktansvärda brott, som måste bekämpas med alla till buds stående medel. Men sexköpslagen verkar av allt att döma inte vara något verkningsfullt medel.

Enligt Rikskriminalpolisens lägesrapport från 2007-12-04 (diarienr: A-425-1281/07) konstateras att antalet lagförda för brottet ”Människohandel för sexuella ändamål” i kan kopplas till den särskilda resurstilldelning som rådde 2004 – 2006. Om vi vill bekämpa människohandeln måste vi vara beredda att avsätta särskilda polisresurser för ändamålet och det finns säkert anledning att se över straffskalorna.

En del argumenterar för sexköpslagen mot bakgrund av att en generell minskning av prostitutionen även minskar den brottslighet som har att göra med människohandel andra hemskheter. Problemet med det resonemanget är att det inte går att påvisa att sexköpslagen har någon effekt på prostitutionens omfattning. Enligt socialstyrelsens rapport från december 2007 (Artikelnr 2007-131-48) är det svårt att få en ”entydig och klar bild av omfattningen”. Den enda tendens som kan spåras är att en viss ökning verkar ha skett.

Det finns heller inget stöd för att sexköpslagen skulle ha hjälpt sexsäljare på något sätt, utan tvärtom inneburit en hel rad allvarliga problem. RFSU varnade för dessa i sitt remissvar och bekräftar i ett pressmeddelande från 990118 att det ”– Uppenbarligen är [det] kvinnan i prostitutionen som får betala det högsta priset för den nya sexköpslagen”.

Mot bakgrund av ovanstående föreslår vi

– Att Centerpartiet verkar för att sexköpslagen ska avskaffas

och

– Att Motionen sänds vidare till Centerpartiets riksstämma

Avdelningsmotion

Stureplanscentern

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar