tisdag 15 mars 2011

Motion 16:2011. Avskaffa TV-licensen

Motionär: Avdelningsmotion - Stureplanscentern

En mycket tydlig utveckling inom public service är att man har fler stora breda underhållningsformat i sitt utbud på SVT1 och SVT2. Nischkanalerna som Kulturkanalen, Barnkanalen blir även de allt bredare i sitt anslag och utbud.

En följd är att Public service är bäst i klassen när det kommer till kommersiell TV. Staten genom SVT konkurrerar nu med kommersiella aktörer, som TV4 gruppen, MTG, Axcess TV på en marknad som redan är extremt konkurrensutsatt. Ett huvudargument som SVT brukar föra fram i debatten för att rättfärdiga sitt breda kommersiella utbud är att stora underhållningsformat drar in publiken i kanalen till smalare format, detta argument kan ses som valitt med lite välvilja. Men då SVT inte lägger smala kulturformat i direkt anslutning till de stora underhållningsformaten kan detta inte anses som valitt argument.

SVT är avgiftsfinansierat genom TV-avgiften. Huruvida det verkligen rör sig om en avgift kan dock ifrågasättas eftersom avgiften trots överskott höjs på så gott som årlig basis och därtill inte korresponderar med faktiskt nyttjande av en tjänst; att klassificera finansieringen som en regressiv kvasiskatt på antennmottagare torde därmed snarare vara en mer träffande beskrivning.

Att man ursprungligen valde att finansiera SVT med ett skattesystem är dock inte så konstigt. När televisionen först kom till Sverige fanns bara SVT som kanalutbud och några TV-spel, DVD-spelare eller andra multimediatillbehör fanns ej heller att tillgå. Idag är situationen emellertid en annan. TV-ägaren kan numera välja mellan hundratals kanaler från hela världen, och TV-apparaten har fått ett långt mer mångsidigt användningsområde än att bara ta emot sändningar från SVT.

Den digitala tekniken har även möjliggjort för operatörer på TV-marknaden att koda sina sändningar, varmed man på ett enkelt sätt som TV-konsument kan skräddarsy sitt kanalutbud och välja att betala för endast de kanaler som man faktiskt vill ha.

SVT tar även in sponsorpengar till program som Melodifestivalen, sportsändningar, osv, och får således också intäkter på den fria marknaden. Även på detta område konkurrerar man alltså med de kommersiella aktörerna. Genom sin kombinerade skatte- och marknadsfinansiering snedvrider därmed SVT den annars fungerande TV-marknaden. Utöver det tvingar public service i sin nuvarande form tusentals svenskar att inte bara mot sin vilja betala för ett statligt TV-utbud, utan till och med att göra det till ett överpris eftersom avgiften inbringar ett överskott i hundratalsmiljonersklassen.

SVT har ett erkänt bra programutbud och dess sändningar utan reklamavbrott uppskattas. Men i så fall borde man också klara av att konkurrera med andra aktörer på en fri marknad.

Det fanns en tid när all tv och radio som vi kunde ta del av producerades av public service. Det fanns också en tid då det inte gick att skilja mellan de sändningar som våra tv- och radioapparater tog emot. Det var länge sedan. Nu finns tekniken och mångfalden för att vi själva ska kunna bestämma över vår mediekonsumtion.

Vi yrkar därför att stämman beslutar följande:

– Att Centerpartiet ska verka för att TV-avgiften avskaffas.

– Att Motionen skickas vidare till Centerpartiets riksstämma.

Avdelningsmotion

Stureplanscentern

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar