Motionär: Bruno Klerby
Vi har i över 20 års tid plågats av klotter.
Detta fenomen som gör en vanlig promenad, både hemomkring och i närliggande strövområden, till en dyster och humörnedsättande upplevelse.
Man kan gott tala om mental miljöförstöring.
Jag tror att klottret har större negativ påverkan på trivsel och samhällsanda än vad vi kanske tror.
Kommunen har, jämfört med tidigare år och under moderat ledning intensifierat klotterbekämpningen. Framsteg har gjorts och det har säkert uppskattats men hittills har det tyvärr inte räckt
Kommunen sägs ha en 24-timmarsregel när det gäller borttagning. Den följs inte - inte ens i Stadshusets omedelbara närhet.
Rengöringen tycks också vara ganska slumpmässig. Så till exempel hålls sedan en tid, bropelarna under Tranebergsbron klotterfria - en ganska undanskymd plats - medan klotter längs Essingeleden och Klarastrandsleden får sitta i åratal.
Det är också tydligt att det är kommunala, f.d. kommunala och statliga anläggningar såsom elskåp, lyktstolpar, transformatorstationer, förrådsbyggnader, skolbyggnader, parkbänkar och liknande som sköts sämst
Även SL tycks ha börjat tappa mark på senare tid.
Här behövs uppenbarligen nya tag och kanske ny metod.
I Tyskland målar man över klotter. Det är förmodligen enklare, snabbare och jämfört med högtryck mer skonsamt för underlaget.
Kanske kan detta utvecklas ytterligare genom att frivilliga kostnadsfritt hämtar ut rengöringsmaterial från kommunen och på så sätt håller sitt kvarter eller del av sin stadsdel klotterfri. Erfarenhet av detta finns och det kommer troligen att fungera. Åtminstone bitvis.
Förutsättningarna att komma till rätta med detta är numera större än tidigare.
Dels har vi ett centerpartistiskt stadsmiljöborgarråd och dels har vi den nya lagen om föräldrars ekonomiska ansvar. Den senare kommer troligen att avhålla många klottrare.
Mot ”den hårda kärnan” bland klottrarna är det antagligen snabb rengöring eller övermålning som kan ge framgång.
Jag föreslår
– Att stämman instämmer i Motionen och uppmanar våra kommunalt förtroendevalda att aktivt arbeta med denna fråga.
Kristineberg den 19 februari 2011
Bruno Klerby
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar