tisdag 15 mars 2011

Motion 4:2011. Om sänkta skatter för fler företag och jobb

Motionärer: Fredrik Posse & Helen Törnqvist


Alliansen har under mandatperioden drivit jobblinjen (dvs. en ökning av arbetskraftsutbud), som har fungerat tämligen väl, trots finanskrisen. Vad som varit otillräckligt är dock företagens efterfrågan på arbeten. Nu behövs ytterligare fokus på att skapa arbetstillfällen. Vi behöver en politik som mycket starkare uppmuntrar till ny- och tillväxtföretagande. Vi ser ett stort behov av förändringar i skattereglerna, vilka skulle möjliggöra arbetsskapande genom att minska riskerna för företag att anställa och expandera.

Sverige måste bli ett land där det blir mer lönsamt att starta, driva och avyttra företag. Därför måste vi sänka risken att driva företag. Snarast behöver även den svenska skattebelastningen sänkas till den europeiska nivån för att vi ska kunna konkurrera på den internationella marknaden.

Centerpartiets ambition att göra Sverige till ett av världens mest företagsvänliga länder måste styrkas ytterligare.

Vi ser tre områden där det finns ett reformbehov för fler företag och jobb:

Uppmuntra sparande.
För att öka möjligheten och uppmuntra uppbyggandet av ett sparkapital som kan användas till nyföretagande (både i egna och i andras företag) ser vi att den statliga inkomstskatten bör slopas helt. En rättvis skatt med samma skattesats rätt över skulle underlätta sparandet till en startplåt.

Underlätta för människor att tjäna pengar på att driva företag.
Det måste bli mer lönsamt att driva företag och att anställa. Jobbskatteavdraget har varit ett steg i rätt riktning även för företagare. Skattesänkningen för fåmansbolag med stora lönekostnader är ett annat. Men det behöver göras mer.


Arbetsgivaravgifterna måste sänkas. Detta är den enskilt viktigaste åtgärden för såväl befintliga företag som för nya, vittnar företagens organisationer om.
När det gäller enskilda firmor betalar dessa preliminära skatter i förskott. Staten tvingar alltså företagarna att betala skatt i förskott (alltså låna ut pengar till staten!), innan det blivit någon vinst, eller man ens börjat tjäna pengar. Detta system behöver förändras så att företagaren istället betalar en faktisk skatt i efterskott, som sker med moms. Företagaren vill givetvis snabbt kunna leva på sitt företagande.


Stoppa straffbeskattningen av s.k. fåmansbolagsägare.
När en fåmansföretagare, dvs. företagare med ett aktiebolag som ägs av ett fåtal personer, säljer sitt företag blir reavinsten 58 % upp till en viss nivå (beskattning sker som om det varit lön) istället för 30 % som det är i alla andra fall. Detta är djupt orättvist och kontraproduktivt. Reavinstskatt för fåmansbolagsägare måste sänkas till 30 % snarast.

Vi yrkar:

– Avskaffa systemet med preliminära skatteinbetalningar till förmån för betalning av faktisk skatt i efterskott.
- Införa en enhetlig procentuell skattenivå för samtliga inkomstslag
- Sänka arbetsgivaravgifterna
- Att sänka reavinstskatten till 30 % för fåmansbolag

Fredrik Posse

Helen Törnqvist

Stockholmscentern

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar