tisdag 15 mars 2011

Motion 17:2011. Rätten till ett privatliv

Motionär: Avdelningsmotion - Stureplanscentern

Rätten till ett privatliv är en grundläggande rättighet i ett fritt samhälle. Samtidigt är en av statens grundläggande uppgifter att skydda sina medborgare från terrorism och organiserad brottslighet. Att balansera mellan dessa två principer är politikens svåra uppgift.

Dagens tekniska möjligheter har gjort att vi under de senaste åren har sett en snabb utveckling mot ett allt mer omfattande övervakningssamhälle. Bodströmsamhället har under det senaste årtiondet blivit en verklighet.

För att skydda det öppna samhället är det dock viktigt att inte sänka sig till motståndarnas nivå. Det är möjligt att bekämpa hoten mot vårt samhälle med hjälp av demokratiska metoder, utan att kränka medborgarnas personliga integritet.

För ett parti som värnar friheten är det viktigt med en tydlig debatt om gränsen för vad som är legitim statlig maktutövning.

Vi yrkar därför att stämman beslutar följande:

– Att Centerpartiet verkar för en samlad utredning om vad dagens lagstiftning innebär för den enskildes personliga integritet.

– Att Centerpartiet vid varje regeringsförslag som rör lagstiftning på Internet- och kommunikationsområdet kräver en transparent och offentlig integritetsprövning.

– Att Centerpartiet arbetar för att avskaffa integritetskränkande lagstiftning, som FRA, datalagringsdirektivet och IPRED.

– Att Motionen skickas vidare till Centerpartiets riksstämma.

Avdelningsmotion

Stureplanscentern

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar