tisdag 15 mars 2011

Motion 32:2011. Statliga bolag bör gå före i energiomställningen

Motionär: Cleanteachnätverket via Peter Platell

EUs stora beroende av importerad fossilenergi är problematiskt ur såväl säkerhets- som klimatsynvinkel, och i USA står ökad ”energy security” högt på agendan. Hela vårt moderna samhälle bygger på icke förnybarenergi som transporteras runt i världen trots att i princip alla länder har förnybara energiresurser som räcker för helt energiautonoma samhällen. Att skörda förnybar energi innebär inte bara möjligheter till ökad konkurrens inom energisektorn utan också lägre sårbarhet, mindre klimatpåverkan, bättre miljö och att hela landet kan leva.

Som Centerpartister bejakar vi självfallet marknadsekonomi. Partiet har dock inte tagit ställning mot statliga bolag. Så länge vi har statliga bolag måste vi dock ställa oss frågan varför vi ska ha dem egentligen? Svaret borde bli att statliga bolag ska kunna ta beslut som är viktiga för alla medborgare men som man inte kan förlita sig på att privata företag ska ta. Varför har vi t.ex. statliga fastighetsägare om de inte kan bidra med något som vilket privat fastighets bolag som helst kan erbjuda?

Statliga fastighetsbolag bör gå i spetsen för ett samhälle som utnyttjar den utspridda förnybar a energi. Byggnader är en perfekt resurs för att utnyttja förnybar energi och fysiken finns för att bli helt självförsörjande och generera ett energiöverskott som kan lagras på plats eller säljas ut på existerande el- eller fjärrvärmenät. När nya statliga byggnader uppförs eller när sådana byggnader genomgår omfattande renoveringar bör det därför undersökas om de kan göras självförsörjande på förnybar energi. Staten ska dock inte välja ut någon eller några specifika tekniker utan låta marknaden ta fram billigaste och effektivaste tekniken för s.k. plusenergihus. Här kan verktyget teknikupphandling användas. Om det efter en noggrann utredning visar sig att det inte är ekonomiskt försvarbart att göra en viss byggnad självförsörjande bör en så liten andel köpt energi som möjligt eftersträvas.

Förutom att statliga fastighetsbolag bör gå före när det gäller energiomvandling i byggnader bör det statliga energibolaget Vattenfall investera i småskalig decentraliserad energiteknik i byggnaderna. En viss del av bolagets vinst borde gå till sådan teknik, inklusive energilagringstekniker. I egenskap av både stor nätägare och elhandelsbolag bör Vattenfall därutöver agera progressivt för att fastighetsägare ska kunna handla med egenproducerad energi handlas på ett enkelt sätt.

Därför yrkar Vi/Centerns Cleantechnätverk på:

– Att Centerpartiet agerar för att de statliga fastighetsbolagen ska gå före i energiomställningen

– Att Centerpartiet agerar för att Vattenfall ska investera en viss andel av sin vinst i småskalig decentraliserad energiteknik för integrering i byggnader

– Att Centerpartiet agerar för att Vattenfall ska verka progressivt för att fastighetsägare ska kunna handla med egenproducerad energi på ett enkelt sätt

Cleanteachnätverket via Peter Platell

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar