tisdag 15 mars 2011

Motion 29:2011. Lägre viktgräns för krav på C-behörighet i körkort

Motionär: Mats Flodin, Centerpartiets Innerstadsavdelning, Stockholm

Tunga s.k. stadsjeepar bygger på ålderdomliga grundprinciper för bilbyggande även om enskilda tekniska lösningar kan vara moderna. Vältning är den allvarligaste trafiksäkerhetsrisken med dessa fordon. Även de för trafiksäkerheten vitala däcken är i regel av ålderdomlig geometri. Kollisionssäkerheten är generellt sett sämre både för själva stadsjeepen och för stadsjeepen i förhållande till andra fordon. Den ålderdomliga grundkonstruktionen leder också till en stor vikt med åtföljande stora imissioner och stor bensinförbrukning.

Undersökningar av trafiksäkerhetsmyndigheten i USA visar att den totala säkerhetsbilden för dessa fordon visar en kraftigt förhöjd risk för förare och passagerare i stadsjeepar att dödas eller skadas svårt. Vidare ökar även riskerna för omgivande trafik. Stadsjeepar upplevs som ett problem också i andra länder. Anledningen till att dessa fordon blivit vanliga är att de under en lång tid inte omfattades av kostnader för trafiksäkerhets- och miljöbestämmelser, vilka belastade utvecklingen av modernare bilar. Bl a därför har stadsjeepar också ett relativt lågt pris jämfört med stora traditionella personbilar. Stadsjeepar är emellertid ganska sällsynta i andra europeiska storstäder och t ex i New York jämfört med i Stockholm och andra svenska storstäder.

För att förbättra trafiksäkerheten och begränsa de även i övrigt negativa miljöeffekterna av dess fordon bör de likställas med lastbilar i körkortshänseende genom att man sänker gränsen för krav på C-körkort till 2,5 tons totalvikt (inkl last) i stället för nuvarande gräns på 3,5 ton.

Utifrån ovanstående yrkar jag:

– Att Centerpartiet verkar för att krav på C-körkort införs för motorfordon med över 2,5 tons totalvikt.

– Att enda undantaget görs för utryckningsfordon och taxi.

– Att Motionen sänds vidare till riksstämman.

– Att Motionen sänds till Centerpartiets riksdagsgrupp.

Mats Flodin

Centerpartiets innerstadsavdelning, Stockholm

2 kommentarer:

  1. Vidare blir säkerheten för gångtrafikanter och cyklister oerhört försämrad i samband med en olycka där en stadsjeep varit inblandad. Bussförare och lasbilsförare har ofta en högre medvetenhet och kan samverka med cyklister i trafiken, något som ofta saknas hos förare av stadsjeepar. C-körkort verkar vara en mycket bra förslag.

    SvaraRadera
  2. Kostnaden för att skaffa ett riktigt C-körkort kan uppgå till tiotusentals kronor eftersom man måste köra upp med en fullstor lastbil och därmed betala för körlektioner med en sådan.

    Marknaden för stadsjeepar blir helt förstörd.

    Detta kommer inte bara gälla stadsjeepar utan också arbetsfordon som skåpbilar. Vill vi verkligen rycka undan försörjningsmöjligheterna för landets hantverkare?

    SvaraRadera