tisdag 15 mars 2011

Motion 21:2011. Enhetlig skatt skapar rättvisa och räddar välfärdsstaten

Motionär: Avdelningsmotion - Stureplanscentern

”Skatt efter bärkraft” är en grundprincip i ett skattesystem som det svenska. Den som tjänar mer skall också betala mer i skatt. Frågan är bara hur mycket mer? Idag har vi ett skattesystem där inkomster över drygt 32 000 per månad beläggs med 20 % extra statlig skatt. En nivå som sedan höjs med ytterligare fem procentenheter när den så kallade värnskatten träder in.

Tanken med den statliga inkomstskatten är att utjämna skillnader i inkomst. Den uppfattningen bygger dock på en mycket gammaldags syn. Numera har de flesta en möjlighet att själva påverka sin inkomst genom val av yrke, utbildning och hur mycket och hur hårt man vill jobba.

Idag varierar också inkomsten genom livet på ett annat sätt än tidigare. Till exempel har de flesta höginkomsttagare tidigare varit låginkomsttagare i början av sin karriär och under sin studietid. På samma sätt kan låginkomsttagare få en hög total livsinkomst genom att de haft möjlighet att träda in tidigt på arbetsmarknaden. Detta är något dagens skattesystem premierar medan hårt arbete, karriär och utbildning bestraffas.

Resultatet av dagens politik är att det finns lägre incitament i Sverige att utbilda sig och jobba extra jämfört med andra länder. Rimligen är detta något som försämrar landets konkurrenskraft och på sikt försvårar de utmaningar välfärdsstaten står inför med en åldrande befolkning.

Höga marginalskatter gör oss också mer benägna att själva utföra tjänster i hemmet istället för att anlita andra. Detta leder till minskad arbetsspecialisering, färre arbetstillfällen och således högre utgifter och lägre intäkter för staten.

Progressiv skatt är en kvarleva från den tid då samhället inte tillät människor att göra karriär på samma sätt som idag. Då ansågs det finnas ett behov av att utjämna människors nettoinkomster. Det är ett resultat som idag långt ifrån säkert uppnås om vi tittar på livsinkomsten. Det vi däremot vet med säkerhet är att skatten minskar medborgarnas incitament till att studera, ta studielån och jobba extra. Något som ger en försämrad konkurrenskraft och något som på sikt hotar hela finansieringen av välfärdsstaten.

Att de med höga inkomster ska betala en högre skatt än de med låga inkomster är nog de flesta överens om. Frågan är bara hur rättvist dagens system egentligen är med tanke på att de med låg livsinkomst kan få betala högre skatt än de med en klart högre inkomst genom livet? Ur ett rättviseperspektiv så är därför en enhetlig skattesats att föredra. Detta skulle dessutom öka incitamenten till fler arbetade timmar och en högre utbildningsnivå på arbetskraftsutbudet. Kort sagt, förutsättningar för förbättrad konkurrenskraft, fler arbetade timmar och ökade skatteintäkter.

Vi yrkar därför att stämman beslutar följande:

– Att Centerpartiet i ett första skede verkar för ett omedelbart avskaffande av värnskatten.

– Att Centerpartiet därefter ska fortsätta att verka för ett enhetligt inkomstskattesystem utan progressiva inslag

– Att Motionen skickas vidare till Centerpartiets riksstämma.

Avdelningsmotion

Stureplanscentern

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar