fredag 4 mars 2011

Motion 3:2011. Ang. nytt socialförsäkringssystem

Motionärer: Helen Törnqvist & Tobias Wahlqvist

Centerpartiet strävar efter ett Sverige där varje individ får växa. I ett starkare, rikare Sverige har vi starka individer vars fulla potential kommer till sin rätt i företagande, övrigt arbetsliv och civilsamhället. Den viktigaste vägen till egenmakt är självförsörjning. Alliansens arbetslinje är grunden för ett samhälle där fler dagligen går med stolthet till jobbet.

Nästa steg är att anpassa samhällets skyddsnät så att det signalerar människovärde, men också premierar sysselsättning och gör att människor blir friare att fatta egna beslut.

På partistämman i Örebro 2009 beslutades att arbetslöshetsförsäkringen ska vara obligatorisk. Detta ifrågasätter vi, men menar att den bör individualiseras och omformar den så att privata certifierade försäkringsbolag och fackförbund får möjlighet att erbjuda försäkringar. Dessa ska alltså ta in avgifterna, betala ut ev. stöd och ansvara för omställning och jobbcoachning.

I ett nytt arbetslöshetsförsäkringssystem bör företagare och arbetstagande vara likställda på så sätt att det är upp till individen själv att avgöra vilken nivå på försäkringen som önskas, vilken lämpligen avgörs utifrån individens attraktion på arbetsmarknaden i kombination med hans/hennes drivkraft och flexibilitet att finna eller skapa sig ett arbete. Det är också upp till individen att själv välja försäkringsbolag/fackförbund.

Det är viktigt att samhället finns för att skydda och ge stöd när det verkligen behövs. Därför måste även försörjningsstöd och ekonomiskt bistånd vara människovärdigt och syfta till att arbetslinjen stärks. Vi anser att socialbidraget ska göras om till sociallån, som av individen kan tas av kommunen till en lägre ränta än av bankerna, just för att låntagaren ska kunna få stöd och hjälp med ev. avbetalningsplaner. Pengarna ska alltså betalas tillbaka i sinom tid, vilket signalerar ett människovärde och visar på att du får ta en konsekvens av dina handlingar. Kanske behövs någon form av övergångsperiod för människor som har befunnit sig i det gamla samhällssystemet och inte alls är vana vid att tänka på det nya sättet eller befinner sig i en utsatt situation.

I socialförsäkringssystemet bör även en människovärdesgaranti införas. Garantin ska ge rätten till varje individ i Sverige att få tillbaka sitt människovärde när behovet uppstår. Personer som vill bryta ett missbruk, lämna brottslighet, hemlöshet, prostitution eller missförhållanden ska få omedelbart och adekvat stöd då han/hon söker hjälp. Att själv välja att ta sig ur en dålig situation är ett stort steg och ska belönas med direkt agerande från samhället och de utförare som samhället beställer tjänster från.

Vi yrkar att:

– En individualiserad arbetslöshetsförsäkring införs

– Arbetslöshetsförsäkringen kopplas ihop med jobbcoaching/arbetsförmedling

– Det ska vara frivilligt att teckna en arbetslöshetsförsäkring

– Socialbidrag istället utvecklas till sociallån

– En människovärdesgaranti införs

– Sända Motionen vidare till partistämman

Helen Törnqvist

Tobias Wahlqvist

Centerpartiet i Stockholms stad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar