tisdag 15 mars 2011

Motion 10:2011. Förbättrad högre utbildning med mer personligt ansvar

Motionär: Avdelningsmotion - Stureplanscentern

Högre utbildning är en central del i ett samhälle i utveckling. För att vara konkurrenskraftiga i framtiden behöver svenska utbildningars kvalitet hålla mycket väl i en internationell jämförelse.

De senaste åren har allt mer av utbildningspolitiken handlat om att så många som möjligt ska studera. I kombination med hög ungdomsarbetslöshet kan det leda till att många studerar utan egentligt mål utan snarare bara för att hålla sig sysselsatta. Skolor har också ekonomiska incitament att så många som möjligt klarar utbildningen vilket kan leda till att kraven hålls på en lägre nivå jämfört med i andra länder.

Med detta kommer en avsevärd kostnad för samhället. Att lägga resurser på utbildningar bedömer de flesta vara viktigt, men vi kan få mer kunskap för pengarna med en bättre utbildningspolitik.

Kostnaden för utbildningar i Sverige är hög, men eftersom studenter sällan känner till den verkliga kostnaden finns det risk för att det upplevda värdet är betydligt lägre än det reella värdet.

Om högskole- och universitetsutbildningar finansieras av eleven själv blir det faktiska värdet av utbildningen tydligare. Elever som är måna om att få bästa möjliga utbildning för pengarna ställer högre krav och det blir lättare att jämföra skolor med varandra. En skola kan sätta ett högre pris på en viss utbildning, men om elever bedömer att utbildningen ifråga håller högre kvalitet kan de ändå välja denna. Det ger en tydligare konkurrens mellan skolor som leder till att de ständigt kommer fokusera på att skapa bästa möjliga utbildningar. När enskilda studenter tar ansvar för utbildningskostnaderna kommer resurser i högre grad gå till utbildningar som i högre grad leder till jobb.

Utbildningskostnaden ska gå att finansiera med studielån, med staten som borgensman.

För att det ska vara långsiktigt lönsamt att utbilda sig bör alla kostnader för återbetalning av studielån vara avdragsgilla. Av samma skäl bör värnskatten och statsskatten avskaffas för att ge välutbildade större ekonomiska marginaler för att kunna betala tillbaka studiekostnaderna.

Jag yrkar:

– Att Centerpartiet verkar för att studiekostnader för eftergymnasiala utbildningar åligger respektive student.

– Att Centerpartiet verkar för att staten ska vara borgensman för alla som behöver låna pengar - för en högre utbildning.

– Att Centerpartiet verkar för att återbetalning av studielån ska vara avdragsgillt.

– Att Motionen bifalles i sin helhet.

– Att Motionen skickas vidare till Centerpartiets riksstämma

Avdelningsmotion

Stureplanscentern

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar