tisdag 15 mars 2011

Motion 8:2011. Omreglera Systemmonopolet

Motionär: AvdelningsMotion - Stureplanscentern

Sverige har en tradition av en strikt och ansvarsfull alkoholpolitik. En komponent i alkoholpolitiken har varit systembolagets monopol på försäljning av alkoholdrycker.

I praktiken har detta monopol förlorat en del av sin mening i och med EU-medlemskapet och mer liberala införselregler. Det är i dagsläget fullt lagligt att beställa alkoholdrycker på närbutiker, så länge svenska alkoholskatter betalas. En del av närbutikerna har i sina system funktioner för enkel och smidig hantering av alkoholskatterna.

Intresset för mat och dryck är på stark frammarsch i Sverige. Över hela landet växer nya företag fram, specialiserade på att möta denna utveckling genom att erbjuda sina kunder livsmedel av hög kvalitet. Detta är frågor i vilka Centerpartiet har både kunnande och trovärdighet. Det är därför naturligt att Centern också leder den politiska utvecklingen på området.

Som en del av satsningen på matlandet Sverige, är drycker en naturlig del. Svenska tillverkare vill kunna sälja sina produkter på gårdarna, men det finns en oro att detta inte är förenligt med den svenska statens undantag från Europeisk rätt vad beträffar alkoholmonopolet.

Dagens förbud för privata företag att sälja alkoholhaltiga drycker är ett hinder mot nya idéer om hur matlandets medborgare ska kunna utveckla intresset för mat och dryck.

Själva idén med monopol är dessutom ideologiskt mycket tveksamt för ett liberalt parti.

Systembolagets roll bör därför förändras till att bli ett tillstånds- och kontrollorgan för försäljningen av alkoholhaltiga drycker i Sverige, men att själva försäljningen kan ske genom privata företag.

Den som vill öppna en vinbutik ska kunna söka tillstånd till detta av systembolaget som också kan erbjuda utbildning och rådgivning vad beträffar de regler som gäller för försäljning av alkoholdrycker.

Företagare och anställda i privata företag är varken bättre eller sämre på att följa lagen än anställda på myndigheter eller i statliga monopolföretag, men att separera ut tillsynen från utförandet är en åtgärd som kan stärka kvaliteten i arbetet med att tillhandahålla dryckerna i enlighet med lagen. Risken att förlora sitt tillstånd för alkoholförsäljning gör också företagens incitament att följa lagen mycket starka.

Vi föreslår därför

– Att Centerpartiet verkar för att finna en överenskommelse i Alliansen om att privata företag ska kunna sälja alkoholdrycker i Sverige.

och

– Att Centerpartiet verkar för att finna en överenskommelse i Alliansen att Systembolagets roll omdefinieras till att behandla tillstånd för alkoholförsäljning, tillsyn, rådgivning och utbildning för företag som vill sälja alkoholdrycker.

och

– Att Motionen sänds vidare till Centerpartiets riksstämma

AvdelningsMotion

Stureplanscentern

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar