tisdag 15 mars 2011

Motion 20:2011. Centerpartiet skall sluta bedriva kyrkopolitik

Motionär: Avdelningsmotion - Stureplanscentern

Decentralistisk och praktisk liberalism utgör en unik kvalitet hos Centerpartiet. Centerpartiet hävdar starkare än någon annan den enskildes möjlighet och rätt att forma sitt liv. I en demokrati utgör trosfrihet en grundbult. I ett liberalt och decentralistiskt samhälle utgör låg grad av statlig inblandning i t ex föreningsliv en grundbult. Samtidigt är Centerpartiet aktivt i den s.k. kyrkopolitiken. Detta innebär att när kyrkoval äger rum vart fjärde år och ca 10 % av Svenska kyrkans medlemmar lägger gula, vita och ljusblåa valsedlar i urnorna kan dessa prydas inte bara med lokala grupper, olika teologiska strömningar utan även av Centerpartiet. Förutom Moderaterna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna har samtliga riksdagspartier haft det goda och liberala omdömet att inte ställa upp i Kyrkovalet. Bortsett den uppenbara sammanbladningen mellan statsbärande partier och ett trossamfund är ordningen naturligtvis ytterligt omständlig för en ideell organisation. Det allt överskuggande värdet är dock respekten inför människors rätt att ha och utveckla egna åskådningar. Att ett trossamfund leds av politiska partier innebär naturligtvis en avsevärd förskjutning av engagemang och prioriteringar hos huvudmännen. Om Centerpartiet menar allvar med en liberal hållning även när det gäller religionsfrihet kan partiet inte fortsätta styra över ett trossamfund. Om partiet också menar allvar med decentralistiska principer i civilsamhället måste partiet bidra till Svenska kyrkan organiseras om från politikerstyre.

Förändringsmotståndare undrar vad som kommer istället? Ja, vad framtiden har i sitt sköte det vet vi inte men vi vet att det är under frihet att tycka, tro och verka som människor blir lyckliga och goda ting kan skapas.

Därför yrkar vi:

– Att Centerpartiet inte ska ställa upp i fler Kyrkoval.

– Att så länge Centerpartiet är representerat i kyrkopolitiken skall partiet verkar för en avpolitisering av Svenska kyrkan.

Avdelningsmotion

Stureplanscentern

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar