tisdag 15 mars 2011

Motion 11:2011. Frihandel skapar fria samhällen med fria människor

Motionär: Avdelningsmotion - Stureplanscentern

Sveriges välstånd byggdes av öppna gränser. Genom frihandel, näringsfrihet och tydliga äganderätter lyftes vårt land från fattigdom till att bli ett av världens rikaste länder. Även idag har öppenheten mot omvärlden en enorm betydelse för Sveriges ekonomi. Frihandel sporrar företag genom att de konkurrensutsätts, ökar sin produktivitet och ger konsumenter tillgång till billigare varor.

Denna utveckling är idag än tydligare i mindre utvecklade delar av världen. Men utöver ekonomisk tillväxt får samhällen som är öppna mot omvärlden snabbare del av nya idéer. Frihandel är därmed också en viktig bärare av demokratiska principer.

Med den ekonomiska krisen i färskt minne finns det dock oroande tendenser att flera länder i vår omvärld väljer att stänga sina gränser. Detta är en farlig utveckling som i förlängningen skadar både människors och företags utvecklingspotential.

Sverige och Centerpartiet måste därför tydligt ta ställning för öppenhet och mångfald, även på handelspolitikens område.

Vi yrkar därför att stämman beslutar följande:

– Att Centerpartiet alltid står upp för frihandelns principer.

– Att Centerpartiet aktivt verkar för avskaffandet av skadliga tullar, subventioner och handelsstörande regleringar.

– Att Centerpartiet på alla politiska nivåer arbetar mot införandet av handelsstörande skatter, som till exempel skatter på internationella finansiella transaktioner.

Avdelningsmotion

Stureplanscentern

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar