tisdag 15 mars 2011

Motion 31:2011. Stora bilar behövs och är oftast miljövänligare än små bilar

Motionär: Mats Flodin, Centerpartiets Innerstadsavdelning, Stockholm

Industrin behöver fossila bränslen främst i form av dieselolja. När diesel framställs bildas bensin som en biprodukt. I grunden är alltså bensinen i princip gratis. Effekten blir att priset på bensin tenderar att bli lägre i förhållande till övriga bränslen när efterfrågan ökar på marknaden. I nuläget innebär detta att de s.k. miljöbilarna ofta körs på vanlig fossil bensin i stället för etanolbränslet E 85. Dessutom tar ju E85-tillverkningen bokstavligen brödet ur munnen på människor och bidrar till att öka livsmedelspriserna, vilket främst drabbar utvecklingsländerna.

Slitaget på miljöbilarna är större och livslängden för dem kortare. EU:s 130-gramskrav för utsläpp leder också till mindre bilstorlekar. Men, mindre bilar har normalt långt kortare livslängd än större och dessutom sämre säkerhet. En Volvo V70/S80 eller SAAB 9-5 har ungefär dubbelt så lång livslängd som en småbil. Dessutom har Volvon och SAAB:en betydligt mer återvinningsbara delar än genomsnittsbilen. Större delen av koldioxidutsläppen sker vid tillverkningen, alltså redan innan bilen kommer ut i trafik. Förbrukningen på väg är alltså mindre än den som går åt till att tillverka bilen. Därför är det bra att bilen har lång livslängd, förutsatt att den trafiksäker.

I en rättvis och industriekologisk kalkyl blir alltså den vanliga svenska bilen det mest miljövänliga alternativet tillsammans med liknande utländska bilar. Därtill är dessa bilar de mest trafiksäkra på marknaden. Sverige är också glesbefolkat och därmed också tillsammans med Finland långt mer bilberoende än andra EU-länder, som samtliga är tättbefolkade. Läget liknar för övrigt det som råder i USA, som är lika glesbefolkat som Sverige och Finland.

Utifrån ovanstående yrkar jag

– Att Centerpartiet verkar för att regler inte införs som missgynnar bilar av den storlek och miljövänlighet som krävs i Sverige även om det kräver dispens från EU-regler.

– Att Motionen sänds vidare till riksstämman.

– Att Motionen sänds till Centerpartiets riksdagsgrupp.

Mats Flodin

Centerpartiets innerstadsavdelning, Stockholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar