måndag 12 januari 2009

Skrota LAS till förmån för mer flexibel arbetsmarknad och arbetsplatser med mångfald

Lagen om anställningsskydd, LAS, är ett unikt svenskt påfund från 1982, en facklig snara runt arbetsgivarnas fötter. En black om foten för svensk arbetsmarknad. En fotboja för mångfalden. I dagens lågkonjunktur är lagen allt annat än modern.

LAS utgångspunkt är den socialdemokratiska tanken om att varje person har rättighet till ett arbete och att arbetsgivaren är girig. Synen på företagarna, som tar risker genom att våga starta och sedan anställa fler än sig själv, är allt annat än respektfull.

LAS syfte är att skapa trygghet och ordning, men i verkligheten låser den inne och hämmar utvecklingen på arbetsplatser. Turordningslagen innebär att en arbetsgivare vid uppsägning måste säga upp den som senast anställdes. Den som är piggast på att göra ett bra arbete och har kommit med fräscha ögon ska sägas upp på grund av arbetsbrist. Företag med högst tio anställda får göra undantag på två personer som anses vara av särskild betydelse för den fortsatta verksamheten. Men hur ofta sker det?

Lagen hindrar arbetsgivare, i både privat och offentlig sektor, från att behålla nyrekryterade människor med färskaste utbildningen eller med egenskaper som kompletterar arbetsplatsen i stort. Ungdomar som precis har kommit in på arbetsmarknaden får stryka på foten. Gruppen anställda riskerar att bli väldigt homogen. Den arbetsplats som saknar personer med annan etnisk bakgrund kan inte rekrytera några. Den arbetsgivare som föredrar en mix i ålder för att man inser att folk kompletterar varandra får en allt högre genomsnittsålder i arbetarskaran. Då skolor och äldreboenden läggs ned i den kommunala sektorn får unga och nya svenskar stå åt sidan. Verksamheten utarmas och brukarna blir förlorare.

I dagens lågkonjunktur är turordningsreglerna också en inlåsningseffekt för folk. De anställda är väl medvetna om turordningen och vill inte säga upp sig, för då blir man ju sist in på ett annat ställe - om man överhuvudtaget får något jobb! Och istället för att göra sitt allra bästa för sin arbetsgivare samlar man anställningsår och ojar sig över stämningen på jobbet eller att man egentligen vill röra på sig, men inte vågar, eftersom man då missar turordningen, som blir en självuppfyllande profetia.

Företagarna vill avskaffa LAS och framförallt turordningsreglerna för frihetens skull. Men också för att bli mer produktiva och kunna påverka sammansättningen av staben. Om LAS avskaffades skulle viljan att anställa återigen växa, då det ligger en stor risk och ett stort ansvarstagande i att rekrytera. I Finland klarar man sig mycket bra utan turordningregler.

Centerpartiet är det parti i riksdag och regering som förstår sig på företagarna. Centerpartiet är företagarnas vän, inte fackkramare. Det kräver mycket av oss i inställning och mod, men låt oss löpa linan ut och våga ge arbetsgivarna det fulla förtroendet genom att begrava LAS.

Jag yrkar

att Centerpartiet går till val på att upphäva LAS, lagen om anställningsskydd.

Helen Törnqvist
vice ordförande
Stockholmscentern

9 kommentarer:

  1. LAS är så mycket mer än bara turordningsregler. Den reglerar även under vilka förhållanden som en arbetsgivare fårn skilja en anställd från sin anställning samt vilket skydd den anställde har.

    Dessutom kan facket och arbetsgivaren komma överens om att kringå stora delar av LAS, inklusive turordningsreglerna.

    Att avskaffa LAS vore att riskera att kasta ut barnet med badvattnet.

    Reformera och modernisera gärna LAS. Gör gärna undantag för företag med färre än 10 anställda och låt arbetsgivaren göra undantag från turordningsreglerna för 20% av de anställda vid uppsägning pga arbetsbrist.

    Men avskaffa LAS!? Icke, om du frågar mig.

    SvaraRadera
  2. LAS är ett uttryck för en märklig tulipanaros på den svenska arbetsmarknaden. Principen att arbetsmarknadens parter ska komma överens om villkor på ett från staten självständigt sätt, åsidosätts när lagstiftningen väljer ut områden att gå och och reglera.

    Turordningsreglerna måste ändras. Det finns inget rättvist att någon som har haft ett jobb länge automatiskt ska ha större rätt till anställning än någon annan.

    Unga och till landet nyinflyttade drabbas hårt av detta, när de hålls utanför arbetsmarknaden till förmån för de som jobbat länge och därmed lyckats etablera sig på arbetsmarknaden med allt vad det innebär i form av erfarenheter, kontakter och inkludering i a-kassesystemet.

    Hela LAS är en konstruktion som utgår från en socialistisk verklighetsbeskrivning av arbetslivet. Att arbetsgivare utan hänsyn till verksamhetens effektivitet sparkar folk till höger och vänster för sitt eget höga nöjes skull. Detta är naturligtvis helt absurt.

    JAg tycker att motionen är bra och viktig.

    Jag tror också att den politik den implicerar kan bidra till att bära fram Centerpartiet i debatten inför nästa riksdagsval.

    SvaraRadera
  3. Jag tror jag är lite mer på Fredriks linje. Avskaffande kan vara farligt, men att luckra upp och underlätta - det är bra!

    SvaraRadera
  4. Det vore mycket bra om vi nu äntligen kunde inleda diskussioner mellan alla berörda parter kring hur vi skall reformera gällande arbetsrättslagstiftning eftersom denna är hopplöst föråldrad och såväl anställda som arbetsgivare skulle vinna på ett modernare och mer flexibelt regelverk.

    En reformerad arbetsrättslagstiftning är ett viktigt steg för att underlätta möjligheterna för små och medelstora företag att utveckla sin verksamhet och våga nyanställa. Dagens system innebär tyvärr att såväl privata som offentliga arbetsgivare drar sig för att nyanställa fast personal. Inom statlig förvaltning är det vanligt att man använder sig av inhyrd personal till en långt högre månadskostnad endast i syfte att slippa undan gällande regelverk. Detta är givetvis inte en bra situation (varken för den enskilde arbetaren eller för skattebetalarna som helhet) och en reform vore välkommen.

    Vår tillväxt står och faller med hur vi lyckas ta tillvara den enskilde individens kreativitet och drivkraft på bästa sätt. Detta inte minst hos unga och personer med invandrarbakgrund som utgör ett välkommet tillskott till det svenska samhället. Ett viktigt steg är då en genomgripande översyn och reform av dagens arbetsrättslagstiftning.

    Oscar Fredriksson

    SvaraRadera
  5. "Dessutom kan facket och arbetsgivaren komma överens om att kringå stora delar av LAS, inklusive turordningsreglerna."

    Vad som menas med detta är att fack och arbetsgivare godtyckligt kan styra över anställdas huvuden. LAS är således inte ett skydd.

    En anställning borde vara ett avtal mellan en anställd och en arbetsgivare, ingen annan. Vi tror ju på fria marknader, varför skulle inte en fri arbetsmarknad fungera?

    SvaraRadera
  6. Tobbo,

    Facket företräder sina medlemmar (iaf i teorin) på samma sätt som VD företräder ägarna. Så enligt samma teori företräder facket de anställda (som är med i facket) och förhandlar på deras mandat, inte "över huvudet på dem".

    Som du märker lade jag in ordet "teori" på flera ställen. Detta då det enligt mig inte alltid är så att facket företräder de anställda i den utsträckning man kan tro. Inte heller är alla med i facket. Dessa är idag nästa rättslösa när fack och arbetsgivare gör upp om spelreglerna.

    Min önskan är få och enkla regler på arbetsmarkanden. Ev turordning på stora arbetsplatser. Tydliga och enkla ramregler för arbetstider och skäl till avsked och uppsägning.

    SvaraRadera
  7. För inte länge sedan skrev Magnus Henrekson, Professor inom näringslivsforskning en debattartikel i DN där han visade att förtursreglerna frångicks, de utgår från "driftsenheter" inom vilka man ska turordna vid avsked. Idag då vi ofta har skilda kompetenser och uppgifter är det möjligt att skapa lika många driftsenheter som anställda, varför lagen blir tandlös. Lagen skapar inlåsnings- och utelåsningseffekter. Anställda som vantrivs törs inte säga upp sig, då kommer de sist i kön på nytt jobb, om de får något. Vissa sjukskriver sig hellre om en arbetsrelaterad konflikt uppstår. Oprövade kort, som unga, invandrare eller bara inte passar in får svårare att bli anställda.

    Dessutom hämmar det motiven att utvecklas inom sitt jobb, man tror sig sitta säkert.

    Vi ligger i botten på Eurostat när det gäller ungdomsarbetslöshet, vi är fjärdevärst inom EU.

    Det är en jobbig hemsida att ta sig in på, men sist såg jag att Slovenien (Slovakien?), Polen och Frankrike var värre. Runt 20% upp till 26år. Varför? Just Frankrike har, liksom vi hårda arbetsrättslagar. Håller ungdomar utanför, liksom invandrare.

    Detta är ett långsiktigt allvarligt problem.

    Nackdelen vid en avveckling av LAS är att man får rövslickande anställda, som ser till att hålla sig väl med chefen.

    Men det är verkligen inte ett tungt argument för att bibehålla den.

    Man behöver inte avveckla hela LAS, däremot bör man avveckla förtursreglerna som varken följs eller har relevans för Sveriges utveckling och konkurrens i en global värld.

    SvaraRadera
  8. Jag hatar LAS. Denna lag gör at jag tvingas jobba utomlands. För gamlingarna vägrar ju gå i penion. Men jobba ska de. För mig finns inge annat alternativ än United Kingdom.

    SvaraRadera