torsdag 22 januari 2009

Infrastruktursatsningar inom vårdområdet

Vi står idag inför en ekonomisk kris, många har blivit varslade, vissa redan uppsagda men ännu har det inte påverkat konsumtionen nämnvärt. Vi kan anta att fler kommer drabbas då konsumtionen minskar av minskad köpkraft från de uppsagda.

Många efterfrågar då i Keyniansk anda att staten gör stora infrastruktursatsningar, bygger vägar och järnvägar för att bibehålla jobben. Om Centerpartiet är inne på detta spår vill jag att man inte tittar i backspegeln utan tänker framåt. "Jobben" är heller inte bara de i mansdominerade fält. Vi kanske bör överväga ifall bilismen verkligen kommer öka i samma takt den tidigare gjort, vad vi vet är att vårdbehovet kommer öka stort i framtiden av demografiska skäl. En infrastruktursatsning kan lika gärna vara en satsning inom vårdområdet.

Centerpartiets hållning i vårdfrågan är att man är öppen för privat drift av vård, upphandlad av offentliga medel. Vem som driver verksamheten är oväsentligt. En infrastruktursatsning inom vården kan då innebära att man skapar en statlig kontrollinstans, med god transperans, tillgänglig för medborgaren. Denna instans bör vara oberoende från Landstinget. De ska utifrån fastställda kriterier kontrollera kvalitet från vårdgivare. Informationen ska finnas tillgänglig på internet. På så sätt kan patienter välja vårdgivare och konkurrensen skapa förbättringar hos de instanser som rankas lägre. Ett liknande system finns redan i Storbritannien.

Detta gör i förlängningen att man lättare kan utöka vården när behoven ökar utan risk för sämre vård. Kvalitet styr med konkurrensens hjälp. En viktig aspekt i detta är att betona oberoende, kompetens samt att man har en parlamentarisk syn vid tillsättning av styrelse.

Jag yrkar därför:

Att
Stämman beslutar att verka för att en oberoende kontrollinstans av vårdinstanser, med resultat tillgängligt för patienter i syfte att förbättra vården och underlätta en trolig utökning av densamma.

Att
motionen sänds vidare till partiets riksstämma

Åsa Backman
Södermalmscentern

2 kommentarer:

  1. Hej Åsa. Du har fångat en utmärkt idé - att infrastruktursatsningar kan vara på flera områden, bra! Hur är det med ungdomssatsningar idag - kan du göra en motion där? Känns mer än angeläget, ju mer man läser om ungdomars problem, särskilt på vissa orter.
    Tänker t ex på Institutet för Sociala uppfinningar, London - som nu inte drivs på samma sätt- men som gjorde utmärkta insatser för att koppla ihop pensionärer och ungdomar, och skapa arbetstillfällen
    mvh
    Lena

    SvaraRadera
  2. Låter asbra. Man kanske kan dra in Nutek och Almi för att få upp det enskilda företagandet i samma veva? Visserligen svårt i en lågkonjunktur men om konsumtionen håller i sig kanske det kan ge positiva resultat.

    SvaraRadera