tisdag 20 januari 2009

Rätten till sjukvård

Under våren 2008 hade vi inom Centerpartiet en intensiv debatt kring rätten till sjukvård för papperslösa där jag och många med mig var mycket engagerade. Mot bakgrund av den tidigare debatten finns nu anledning att återigen lyfta vårdfrågorna för att genom ett stämmobeslut tydliggöra var partiet står i denna ideologiskt viktiga fråga. Sverige har tidigare kritiserats i en FN-rapport för att vi inte lever upp till våra internationella åtaganden och Röda Korset har i dagarna lämnat en rapport där man även pekar på brister i vården för asylsökande. Det finns även ett flertal undersökningar som visar på avgörande skillnader när det gäller tillgången till vård och hälsotillståndet hos enskilda individer och grupper i det svenska samhället. För dessa individer och grupper kan en ökad mångfald inom vården med fler olika driftsformer och utförare vara en väg för att nå personer som tidigare saknat tillgång till vård. Vad jag dock framför allt vill lyfta fram med anledning av tidigare debatt är att tillgången till vård är en mänsklig rättigheter och därför inte i första hand en fråga om ekonomi utan en fråga om ideologi och människosyn. Stämman bör därför slå fast att alla människor som vistas i Sverige skall ha tillgång till vård och att den svenska staten är en garant för detta. Det är skrämmande att ideella organisationer som Svenska Röda Korset idag ser sig tvingade att organisera en egen vårdförmedling för att via frivilliginsatser säkerställa att enskilda personer får tillgång till vård.. Många landsting har redan idag ett bra arbete i dessa frågor men det behövs även ett tydligt statligt ansvarstagande för att Sverige skall leva upp till de krav som man med rätta kan ställa på en modern liberal demokrati när det gäller skyddet för grundläggande mänskliga rättigheter.


Jag yrkar därför att stämman beslutar följande:

- att alla människor som vistas i Sverige skall ges tillgång till vård och att den svenska staten skall vara en garant för detta.

- att detta ställningstagande tydliggörs i partiets program för en förnyad välfärd.

- att motionen sänds vidare till partiets riksstämma.

Oscar Fredriksson, andre vice distriktsordförande
Centerpartiet Stockholms stad

2 kommentarer:

  1. Bra Oscar! Människor har inte tillgång till vård om de tvingas betala hela kostnaden för vården när de faktiskt inte har råd.

    I General Comment nr 14 slår FN fast att alla människor, oavsett ställning (de skriver till och med illegal immigrants) ska ha samma tillgång till vård och att det inte ska påverkas av eknomi.

    SvaraRadera
  2. Jag ska väl förtydliga att en general comment är FNs tolkning som minimikrav på konventionsstaterna.

    SvaraRadera