måndag 26 januari 2009

Ytterligare steg i pågående regelförenklingsarbete

Centerpartiet är den drivande kraften bakom regeringens pågående regelförenklingsarbete och Maud Olofsson har i rollen som näringsminister en tydlig profil i denna fråga. Arbetet har nu börjat nå resultat och inrättade av Regelrådet, som har till uppgift att granska utformningen av alla nya och ändrade regler från ett företagsperspektiv, kommer att spela en viktig roll för det fortsatta arbetet. Regeringens pågående regelförenklingsarbete siktar in sig på att förenkla den regelgivning som sker från myndigheter, riksdag och departement i form av lagar, förordningar och föreskrifter. Regelförenkling och attitydpåverkan är även viktiga verktyg när det gäller att skapa ett bra företagsklimat på regional och kommunal nivå och här finns en möjlighet för alla oss lokalpolitiker att lyfta dessa frågor inom våra egna förvaltningar och nämnder.

Arbetet med regelförenkling pågår i ett flertal länder runt om i världen och för att stärka vår konkurrenskraft måste vi nu våga ta ytterligare steg i detta arbete såväl i Sverige som inom EU. Tiden är därför mogen att även börja reformera det regelverk som är styrande för den offentliga förvaltningen. Ett dåligt utformat regelverk drabbar inte bara företagen utan leder även till stora merkostnader för myndigheter, kommuner och landsting. Det finns idag ett stort behov att reformera centrala delar av det offentligrättsliga regelverket för att åstadkomma en effektivare användning av våra skattemedel. Att reformera de regelverk som styr den offentliga förvaltningen kräver omfattande insatser såväl i Sverige om inom EU och för Centerpartiet kan detta bli en viktig profilfråga inför kommande valrörelser.

Det finns i den internationella forskningen kring regelförenkling även exempel på hur man genom att sätta ett tak för regelkostnaderna kan tvinga fram ett system där ökade kostnader måste kompenseras med motsvarande minskning i någon annan del av regelverket, en variant av detta är s.k. Regulatory Budgets som man precis börjat arbeta med i Storbritannien.

Jag yrkar därför att stämman beslutar följande:

- att
Centerpartiet ska verka för att bredda och fördjupa pågående regelförenklingsarbete såväl i Sverige som inom EU.

- att
Centerpartiet ska verka för att införa ett tak för regelkostnader såväl i Sverige som inom EU.

- att
sända motionen vidare till Centerpartiets riksstämma


Oscar Fredriksson, andre vice distriktsordförande
Centerpartiet Stockholms stad

1 kommentar:

  1. Hej Fredrik. Bra med förenklingsarbete. Vad man vet dock är att det är svårt och komplext, då det har mycket med kunskaper i organisationsfrågor - i vid mening - att göra. Så komplettera gärna vid tillfälle centerns riksdagsledamöter och Eu-parlamentariker med
    en bra fortbildning i organisation - då har de lättare slåss för
    denna viktiga fråga
    Lena

    SvaraRadera