måndag 26 januari 2009

Energibesparingar genom avreglerad elmätarmarknad

Idag kontrollerar nätbolaget insamling och användning av information om enskilda villors elanvändning via elmätaren. Det omöjliggör utveckling av nya produktioner och tjänster på området. En avreglering skulle innebära bättre information till husägare om deras elförbrukning och bidra till att sänka energianvändningen.

Med elmätare som läser av husets elförbrukning i realtid kan nya informationstjänster skapas som påverkar hushållens beteende. Genom att koppla den nya elmätaren till en webbsida kan husägaren i varje ögonblick se husets elanvändning i tillgängliga diagram. Det går även att se historisk förbrukning och räkna ut vad olika apparater och vanor kostar i förbrukning. Genom en modern elmätare kan man exempelvis optimera värmepumpen och därmed spara energi. Tjänsterna kan också kopplas till SMS eller e-post. Denna utveckling riskerar att gå om intet på grund av den reglerade marknaden.

Ett elhandelsbolag har låtit testfamiljer prova den här sortens elmätare, och resultatet har blivit lägre elräkningar. Hushållens beteende avseende elanvändning har förändrats och i flera fall har även dolda el-tjuvar hittats, såsom onödiga fläktar eller pumpar.

En avreglerad marknad för elmätare skulle göra den här sortens produkter tillgängliga för alla och på så sätt bidra till energieffektivisering av landets villor och flerfamiljshus.

Mot denna bakgrund yrkas

Att
marknaden för elmätare avregleras i enlighet med ovanstående.

Att
motionen vidarebefordras till Centerpartiets riksstämma.

Per Ankersjö,
Södermalm, Stockholm

2 kommentarer:

  1. Då jag är en av dessa testpersonerna som nämns i motionen och vet nyttan så kan jag inte annat än att säga, bifalles.

    Hälsningar

    Andreas Granbäck
    Passivhus Granbäck
    Mer information om vårat hus och mätaren hittas på www.granback.se

    SvaraRadera