torsdag 15 januari 2009

Pant på batterier och glödlampor som innehåller miljöfarliga ämnen.

Med tanke på att batterier och glödlampor innehållande kvicksilver och andra miljöfarliga ämnen är farligare för miljön än t ex PET-flaskor anser jag att det är hög tid att införa pant på dessa produkter i syfte att öka incitamentet för brukarna att återlämna dessa produkter.

Kostnaden för systemet betalas av producenter och återförsäljare, vilket i praktiken gör att systemet i slutänden bekostas av brukarna.

Panten bör vara så pass hög att viljan att returnera är mycket hög.

Jag yrkar

att Centerpartiet verkar aktivt för att införa ett nationellt retur/pant-system för miljöfarliga batterier och glödlampor.

att Centerpartiet på alla sätt, via regeringen och i EU-parlamentet, i EU driver frågan att skapa ett europeiskt retur/pant-system för miljöfarliga batterier och glödlampor.

---

Fredrik Bojerud

Styrelseledamot
Stockholmscentern

3 kommentarer:

  1. Jag håller med om mycket av det du skriver. Kanske ska engångsgrillar också in i systemet... Kommer ihåg när kundvagnar stod o skräpade utanför portar (innan butikernas depositionssystem)och när någon eldsjäl åkte runt på parkeringar och köpte plåtburkar. Hög tid för utökat producentansvar./L

    SvaraRadera
  2. Hej, jag har skrivit en liknande motion men där jag vill att det sätts ut kärl för lågenergilampor vid stationer för källsortering istället. Ingrid skrev att du och jag borde tala ihop oss om en gemensam motion istället. Jag tror att förslaget om retursystem är svårgenomförbart eftersom de flesta lamporna tillverkas utomlands. Pantburkar från utlandet får man inte pant på, pantsystem är nationella. Att införa ett pantsystem på lampor och batterier blir troligen dyrt och komplicerat. Jag tror mitt förslag är enklare och stämmer bättre med Centerns profil, mer administration och regler för företagen vill vi inte ha.

    SvaraRadera
  3. Det är säljaren och inte tillverkaren som tar ut panten.

    Syftet är främst att ökan inlämningen av saker som är miljöfarliga på ett helt annat sätt än t ex PET-flaskor, som i jämförelse med t ex kvicksilver är lång ifrån lika farliga.

    Jag gillar ditt förslag också.

    När det kommer till återvinning skall det vara lätt att göra rätt!

    SvaraRadera