För varje hundralapp en arbetsgivare betalar ut i lön så ska sociala avgifter erläggas till Skatteverket på 31,42 kronor. En anställd med 25 000 kronor per månad i bruttolön innebär således en total kostnad för arbetsgivaren på 394 260 kronor per år. Utöver den anställdes lön straffas alltså arbetsgivaren med en extra skatt på 94 260 kronor för att man har anställt ytterligare en person i verksamheten.
Att straffa arbetsgivare som utökar personalstyrkan på detta sätt är en mycket märklig signal som givetvis leder till färre anställningar och därmed en högre arbetslöshet än nödvändigt.
- Hur många företag startas aldrig eftersom skatten blir en alltför tung utgiftspost?
- Hur många enmansföretagare vill anställa ytterligare en individ när staten skickar en faktura på 94 260 kronor för en medelinkomsttagare?
- Hur många svenska storföretag väljer att lägga sin personalintensiva verksamhet inom landets gränser när kostnaden blir klart mycket högre?
- Hur många utländska bolag väljer att anställa fler än nödvändigt i Sverige vid en expansion mot denna bakgrund?
- Hur många kommuner och landsting har råd med en god personaltäthet inom vård, skola och omsorg med dessa extra kostnader?
Som försvar till höga arbetsgivaravgifter nämner man ofta att det är löntagarnas pengar som de avstått till förmån för socialförsäkringarna. Detta är ett argument som inte är hållbart. Nästan sju procentenheter av arbetsgivaravgiften är en ren skatt. Dessutom tas avgiften ut även på löner över 7,5 basbelopp som i normalfallet inte heller ger något socialförsäkringsskydd.
Vår uppfattning är dessutom att det bland många människor finns en ganska dålig kännedom om hur skattesystemet är utformat. Idag är det en självklarhet att inkomstskatt redovisas i deklaration och lönebesked samt att moms tydligt framgår på kvitton vid inköp. Denna tydlighetsprincip saknas helt när det gäller arbetsgivaravgiften som därmed förblir helt osynlig för den stora allmänheten.
Vi yrkar därför att stämman beslutar följande:
Att
Centerpartiet än mer aktivt ska driva frågan om sänkta arbetsgivaravgifter.
Att
Centerpartiet ska verka för att arbetsgivaravgiften synliggörs på de anställdas lönebesked.
Att
motionen sänds vidare till Centerpartiets riksstämma 2009.
Avdelningsmotion Stureplanscentern
måndag 26 januari 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Håller fullkomligt med i sakfrågan. Men arbetsgivaravgifter och sociala avgifter blandas ofta samman. Men totala sociala avgifter är ofta en långt högre procentsats än c:a 32%. Den ligger ofta vid c:a 50%, beroende på hur man ser på semesterersättning bl.a. Arbetar jag med en timlön på 100:- är lönekostnaden c:a 150:-. Vad skatteverket skriver på sin hemsida är en sak, vad företag de facto betalar en annan. Läste arbetsmarknadsekonomi på universitetet 2006 och så mycket har knappast förändrats. Ska man ta upp frågan bör man använda begreppet lönekostnad, gärna beräknad på arbetad timme så får man en klar definition där även semester tas in. Tyvärr ger detta en ökad administrativ börda till företag, men i detta fall med ett gott syfte.
SvaraRaderaVarför inte gå steget längre och helt slopa arbetsgivaravgifter för företag med färre än tio anställda (vilket är närmare 95% av Sveriges företag). Detta regelverk kan utformas som ett företagens grundavdrag för att verkligen stimulera till nyföretagande och ökad lönsamhet i små företag. I varje fall kunde det i dages läge kunna vara intressant att pröva detta i ett eller två år för att kunna pressa ned en ökande arbetslöshet med anledning av dagens finanskris. Martin Ådal lyfte detta som ett exempel på en god reform vid kommundagarna i Visby och jag håller med.
SvaraRadera