onsdag 21 januari 2009

Lämplighetstest vid intagning till vårdutbildning

Under året som gått har båda undertecknade motionärer råkat ut för varsin allvarlig skada. Skadorna har inneburit lång konvalescenstid och ett stort beroende av sjukvården. De har också inneburit att vi har blivit mycket medvetna om behovet av lämplighetstest vid intagning till vårdutbildningar, främst läkarutbildningar.

Som patient är du i beroendeställning till din läkare (och även till övrig vårdpersonal). För att förhållandet till och förtroendet för läkaren ska bli så bra som möjligt krävs att läkaren, förutom praktisk skicklighet, också har en hög social kompetens. Så är inte alltid fallet. Och när läkarens sociala kompetens brister, kan det medföra psykiska vårdskador på patienten. Läkarens klumpighet kan helt enkelt göra att patientens konvalescens blir längre och att patienten mår psykiskt sämre under tiden. Detta är något vi båda har fått erfara med all önskvärd tydlighet under våra skadetider.

Regeringen har föreslagit lämplighetstester till lärarlinjen, vilket är ett mycket gott initiativ. Det finns också intagningsprov på ett antal andra universitets- och högskoleutbildningar, såsom journalistlinjen. Men till läkarlinjen krävs bara betyg. Höga betyg, men bara betyg. Och det finns ingenting som säger att du faktiskt blir en bättre läkare, för att du har höga betyg. Du kanske har högre studieförmåga, men det innebär inte att du blir professionell i din yrkesutövning.

Vi yrkar därför på:

Att
Centerpartiet verkar för att lämplighetstest införs på samtliga läkarutbildningar på svenska universitet och högskolor.

Att
Centerpartiet verkar för att lämplighetstest införs på alla andra vårdutbildningar på svenska universitet och högskolor, såsom utbildningar till sjuksköterska, psykolog, sjukgymnast och så vidare.

Att
motionen sänds vidare till Centerpartiets riksstämma.


Stina Bengtsson
Stockholms Centerkvinnor
Hägersten-Skärholmens centerpartiavdelning


Kristina Isaksson
Centerstudenter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar