torsdag 22 januari 2009

Transpersoners innefattande i "hatbrott" inom lagen

Vi har idag en lag som berör s.k. "hatbrott", personer med annan etnicitet eller de som är bi- eller homosexuella kan bli utsatta för våld enbart av den anledningen och då tituleras brottet, ofta misshandel, "hatbrott" vilket ger en annan straffskala.

Tyvärr finns en grupp som inte innefattas i detta men är minst lika utsatta; transpersoner. Det är personer som anser sig födda i det andra könet och klär och beter sig så. Vissa genomgår en könsoperation, hormonbehandling och får nytt namn samt personnummer. De kan vara hetero- bi- eller homosexuella. Men en transperson kan misshandlas utan att det i lagen ses som ett hatbrott, lagen bygger på sexualitet. Transpersoner innefattas inte i lagen. Det är könsidentitetsuppfattningen hos dem som skiljer dem från majoriteten, inte sexualiteten.

Jag yrkar därför att stämman beslutar

Att Centerpartiet verkar för att även transpersoner innefattas i lagen om hatbrott.

Att
Motionen sänds vidare till partiets riksstämma

Åsa Backman
Södermalmscentern

3 kommentarer:

  1. Bra! Bifall.

    En rättelse dock, alla transpersoner anser sig inte födda i fel kön.

    SvaraRadera
  2. Om rättelse. Sant, det är svårt att formulera sig helt utan kritik i ämnet och ändå vara kort och koncis. "Känner sig mer tillhöra det andra könet, eller även ett slags varken eller." Bättre?

    SvaraRadera
  3. Nope, tyvärr inte. Transsexuella känner att de tillhör andra könet, medan transvestiter bara har ett behov att klä sig och agera som det andra könet.

    Men jag tycker fortfarande att ambitionen med din motion är god och att ditt yrkande är bra. Däremot är det jätteviktigt, både för transsexuella och för transvestiter att det är stor skillnad på trans och trans. :-)

    SvaraRadera