fredag 23 januari 2009

Förnyad integrationspolitik

Den 3-4 oktober 2008 träffades 30 engagerade centerpolitiker med ursprung från 12 olika nationer i Falkenberg för att genom bildandet av Centerpartiets integrationsnätverk ta initiativ till en förnyelse av den politiska debatten i integrationsfrågor. Resultaten från konferensen dokumenterades i en rapport och två huvudfrågor identifierades:

1. Behovet av en tydligare värdegrund som betonar både de rättigheter och de skyldigheter som är grundläggande i det svenska samhället.
2. Större fokus på det gemensamma och ömsesidiga ansvaret för att skapa en fungerande integrationsprocess.

Det fanns även en stor enighet kring behovet av ett tydligt gräsrotsperspektiv i arbetet med integrationsfrågor. Det krävs ett starkt lokalt engagemang som inbjuder till möten i vardagen samtidigt som det även måste finnas en tydlig prioritering av integrationsfrågorna från partiet på riksnivå för att ge kraft åt det lokala arbetet. Inom nätverket går nu arbetet vidare med att skapa en organisatorisk struktur och därigenom lägga grunden för en lokalt förankrad integrationsdialog kring hur vi gemensamt vill bygga framtiden Sverige.

Integrationsnätverket är en tydlig förespråkare för ett öppnare samhälle och vill lyfta fram den positiva kraft som ligger i en ökad invandring. Att ge en positiv motbild baserad på enkla exempel från vardagen är också det enda sättet att på ett effektivt sätt bemöta en allt mer främlingsfientlig retorik i den politiska debatten. Centerpartiet är idag ett mångkulturellt parti som har en god möjlighet att förnya den svenska integrationspolitiken genom att ta vara på all den kunskap, erfarenhet och engagemang som finns både inom och utom partiet.

Jag yrkar därför att stämman beslutar följande:

- att inrätta Centerpartiets integrationsnätverk som en del av riksorganisationen

- att ge partistyrelsen i uppdrag att utarbeta ett integrationspolitiskt program inför valet 2010

- att sända motionen vidare till Centerpartiets riksstämma


2009-01-22

Oscar Fredriksson, andre vice distriktsordförande
Centerpartiet Stockholms stad

1 kommentar:

  1. Härligt förslag! Vi tenderar ofta på att fokusera på "problem" i integrationsfrågor. Det finns forskning som visar att företag och organisationer med en blandad arbetsgrupp når bättre resultat. Väl känt inom arbetsmarknadsekonomi. Kön, ålder, etnicitet, social bakgrund, sexualitet eller handikapp, ju fler perspektiv desto bättre. Man undviker tunnelseende. Varför finns inte mobiltelefoner med stora knappar och få funktioner för äldre, exempelvis? Marknaden finns.

    SvaraRadera