torsdag 22 januari 2009

Rörande lokaler för kulturell verksamhet

Idag genomgår det bidragsstödda kulturområdet en välbehövlig översikt. På vissa plan verkar man dock ligga fast vid en tidigare modell; att verksamheter som redan har en lokal bedöms utifrån olika kriterier och ges bidrag utifrån konstnärlig kvalitet. Detta uppmuntrar inte till kulturell verksamhet hos de yngre eller exempelvis invandrare. Du måste först ta dig in i den kulturella världen för att kunna verka med bidragsmedel.

Vad jag efterfrågar är lokaler med tillgänglig administrativ och teknisk stab, som marknadsför den kultur som framförs. Vem som helst ska kunna ansöka om att skapa någon form av kultur i lokalen, att utifrån fastställda kriterier få bidrag till att så göra. I Stockholm finns nästan inga lokaler alls, med rimliga priser. Naturligtvis ska inte företagssamarbeten minska möjligheten till bidrag.

Det är här, i myllan av kreativa människor som verkligt bra kultur har sin grogrund. Den som engagerar och irriterar, som tänker nytt, blandar kulturformer och provocerar. Inte den fega, tillrättalagda, politiskt korrekta vi så länge tvingats på. Motargumentet brukar vara att det blir så dålig "kvalitet". All ny konst och kultur har kritiserats för det, men hyllats i efterhand.

Jag yrkar att stämman beslutar:

Att
Centerpartiet arbetar för bidragsstödda lokaler för kulturverksamhet, med administrativ och teknisk personal tillgänglig där vem som helst har möjlighet att utöva någon form av kultur, efter prövning. "En snabb slant" finns för unga, utöka den till alla åldrar och biså med lokalen. Det skulle vitalisera kulturen, främst för dem som tänker nytt.


Åsa Backman
Södermalmscentern

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar