måndag 27 februari 2012

Motion 1:2012. Om åtgärder för att förenkla för förskoleföretagare



Motionär: Helen Thörnqvist

Motion till Stockholmscentern om åtgärder för att förenkla för förskoleföretagare

Under 2011 startade 15 fristående förskolor verksamhet i Stockholms stad. Det är i princip en nyöppnad förskola per stadsdel. Det är välkomna tillskott för att tillgodose barnomsorgsgarantin och att förbättra valfrihet. Att starta en förskola kräver många olika kontakter med staden: Stadsbyggnadsnämnden, Miljö- och hälsoskyddsnämnden, aktuell stadsdelsnämnd samt Utbildningsnämnden. Det är givetvis viktigt att de fristående förskolorna uppfyller samtliga lag- och kvalitetskrav, men jag tror att avsevärt mycket mer går att göra för att förenkla starten. Därför anser jag att frågan bör ses över, där målet för förskoleföretagaren måste vara en väg in och inte stuprörstänk i de olika förvaltningarna.
Staden slår fast i dokument att staden ska utreda vad som gäller om en entreprenör inte uppfyller det som utfästs vad gäller kvalitet eller andra löften gentemot såväl mot staden som mot brukarna. Jag menar att man samtidigt måste utreda vad som sker om inte staden uppfyller vad som utlovats gentemot entreprenörer. Utredningen ska även innefatta ev. felaktiga prognoser, presenterade av staden och dess delar, som slår mot entreprenörer på kort sikt.
Jag yrkar:

Att Centerpartiet ska verka för att Stockholms stad förenklar startprocessen för förskoleföretagare.

Att Centerpartiet i Stockholms stad ska driva frågan om att utreda vad som händer om inte staden kan hålla löften gentemot entreprenörer, tex fristående förskolor.

/Helen Törnqvist

Motionssvar från Stockholmscenterns distriktsstyrelse

Att utöka valfriheten inom offentlig sektor och underlätta för nyföretagande är två centrala punkter för centerpartiet. De förslag som motionären framför för att underlätta för dem som vill starta nya verksamheter inom förskoleområdet ligger helt i linje med dessa. De bör också kunna genomföras utan alltför stora insatser och kostnader.
Ett stort problem för många företagare inom offentlig sektor har varit att klara av att driva sin verksamhet långsiktigt. Förändringar från uppdragsgivaren under pågående avtalsperiod kan vara svåra att anpassa sig till, specielltom man är ett litet företag. Det är därför viktigt att de krav kommunen ställer vid verksamhetsstarten, grundar sig på antaganden och prognoser som är välgrundade och ev. förändringar som blir nödvändiga genomförs i samverkan med leverantörerna.
Självklart ska alla som verkar på uppdrag av kommunen följa kommunens krav avseende kvalitet, följsamhet till uppsatta mål och annat som ingår i det uppdrag man tagit på sig att utföra. Men kommunen måste också uppfylla sitt uppdrag som upphandlande part. Att utöka uppdraget för den pågående utredningen med den inriktning motionären föreslår är ett bra förslag.
Det stora behovet av nya förskoleplatser gör det lämpligt att, som motionären förslår, inrikta förenklingsarbetet mot entreprenörer inom förskoleområdet, men modellen bör vara användbar och efterfrågad även inom andra verksamhetsområden.
Distriktsstyrelsen föreslår stämman besluta:

Att bifalla motionen.

Att överlämna motionen till centerpartiets kommungrupp i Stockholms stadshus.
Kommittégrupp 1 föreslog stämman besluta:

Att bifalla motionen.

Att motionen till centerpartiets kommungrupp i Stockholms stadshus.


Stämman beslutade:

Att bifalla kommittégruppens förslag.


1 kommentar:

  1. Att-sats 1 - bifall. Det ska vara enkelt, roligt och lönsamt att vara företagare.

    SvaraRadera