måndag 27 februari 2012

Motion 9:2012. Politisk deklaration



Motion 9:2012
Motionär: Mats Flodin, Innerstadsavdelningen
Motion: Politisk deklaration

Den som vill väljas till en politisk post i partidistriktet ska antingen avge en politisk deklaration eller stå till förfogande för att svara på frågor från partiets medlemmar. Detta torde också följa av föreningsrättsliga regler. Vi är en ideell förening och ledamöter i styrande politiska organ ska väljas på politiska åsikter och program. Det är inte frågan om tjänstetillsättning.
Utifrån ovanstående yrkar jag:

Att Centerpartiet verkar för att ingen ska kunna väljas eller omväljas till ett politiskt styrande organ utan att ha deklarerat sina åsikter på de punkter vederbörande anser viktigast som målsättning för sin framtida verksamhet alernativt varit till förfogande för frågor från stämman.

Att Detta tillämpas med början vid distriktsstämman 2012

/Mats Flodin
/Centerpartiets innerstadsavdelning, Stockholm

Motionssvar från Stockholmscenterns distriktsstyrelse

Distriktsstämman är Stockholmscenterns högsta beslutande organ och är suverän när det gäller att fatta beslut om styrelse och om kandidater till politiska församlingar.  Som beredning inför dessa beslut tillsätter stämman valberedning alt. nomineringskommitté. I valberedningens uppdrag ingår att lyssna med både medlemmar och sittande styrelse, vidtala kandidater och informera sig om deras intresse och engagemang. Valberedningen ska i sitt förslag till stämman ta hänsyn till olika erfarenheter och kompetenser, till kön och ålder.
Den valda styrelsen har ansvar inför medlemmarna vid stämman. Styrelsen redovisar då det gångna årets verksamhet och stämman tar ställning till frågan om ansvarsfrihet. Självfallet står det medlemmarna fritt att vid stämman ställa frågor till de som kandiderar till styrelse, etc.
Inför fastställande av listorna till valet 2010 nominerades kandidater, presentation skickas ut där både poliska frågor och intressen togs upp, en välbesökt kandidatpresentation genomfördes där medlemmarna gavs tillfälle att fråga ut kandidaterna, därefter genomfördes postal medlemsomröstning vars resultat gav nomineringskommittén underlag för sitt förslag. Ett liknande förfarande kommer att genomföras inför valet 2014.

Distriktsstyrelsen föreslår stämman besluta:

Att anse motionen besvarad.

Kommittégrupp 3 föreslog stämman besluta:

Att anse motionen besvarad.

Stämma beslutade:

Att bifalla kommittégruppens förslag till beslut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar