måndag 27 februari 2012

Motion 4:2012. Bättre trafikövervakning i ytterstaden



Motion 4:2012
Motionär: Marianne Nord
Motion: Bättre trafikövervakning i ytterstaden

Biltullarna har medfört en minskad trafik i Innerstaden, vilket är bra. Däremot har det medfört problem i Ytterstaden, där många bilister lämnar bilen för att fortsätta resan med buss eller T-bana. Några nya parkeringsplatser har inte anlagts. Bilarna lämnas på bostadsgatorna som i småhusområdena ofta är smala.
Det finns många trevägskorsningar, vilka parkerarna uppenbarligen inte upptäcker alls. Flyttbilar, pelletstransporter och andra större fordon klarar inte att svänga i de korsningar som blockeras av parkerade bilar. Jag har sett stora möbeltransportbilar få backa flera kvarter för att kunna ta sig ut till större gator. Detta i områden med många småbarn. Se bild nedan.
Vintertid blir det ännu trängre. Inte heller plogarna kommer fram.
Jag förslår att Centerpartiet tar initiativ för:

Att åstadkomma en bättre parkeringsövervakning i Stockholms ytterområden inte minst när det gäller parkering i gatukorsningar.

Att införa en dag per vecka med parkeringsförbud även på de smala bostadsgatorna så att snöröjning och sopning kan ske.

/Marianne Nord, Hägersten

Motionssvar från Stockholmscenterns distriktsstyrelse

Distriktsstyrelsen tycker att motionären belyser ett viktigt problem med parkeringssituationen i ytterstaden.  Gatorna utanför tullarna är inte avgiftsbelagda och många pendlande billister väljer att parkera sina bilar på smågator i förorterna för att fortsätta sin resa kollektivt. Detta kan kanske ses som ett tecken på att infartsparkeringarna är för få i ytterstaden. Därför anser distriktsstyrelsen att Stockholms stad genom trafikkontoret ska utreda trafiksituationen i ytterstaden i syfte att få bättre framkomlighet och minskad kantstensparkering.
Motionären lyfter även frågan om att införa servicedagar i ytterstaden, d.v.s. en dag då det är parkeringsförbud på varje gata i syfte att snöröja eller städa gatan. Distriktsstyrelsen är tveksam till att behovet av detta är lika stort som i innerstaden. Servicedagar eller servicenätter minskar parkeringsmöjligheterna med ca 20 procent. Samtidigt måste förstås även gator i närförort och ytterstad snöröjas på ett effektivt sätt. Om servicedagar krävs för att åstadkomma detta skulle en lösning vara att införa det några timmar en dag i veckan och under den del av året då det behöver snöröjas och vårstädas.

Distriktsstyrelsen föreslår stämman:

Att bifalla första att-satsen i motionen.

Att verka för en översyn när det gäller behovet och möjligheten att införa servicedagar i ytterstaden under delar av året.

Att i övrigt anse motionen besvarad. 

Kommittégrupp 2 föreslog stämman besluta:

Att bifalla första att-satsen i motionen.

Att verka för en översyn när det gäller behovet och möjligheten att införa servicedagar i ytterstaden under delar av året.

Att i övrigt anse motionen besvarad.

Stämman beslutade:

Att bifalla kommittégruppens förslag till beslut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar