måndag 27 februari 2012

Motion 5:2012. Om renhållning



Motion 5:2012
Motionär: Bruno Klerby
Motion: Om renhållning

Under sommaren 2011 har staden varit skräpigare än någonsin tidigare.
Orsakerna är antagligen flera. Mängden skräp har ökat beroende på att mängden avfall i samhället ökat.  Kanske anses det inte ”coolt” att agera med ansvar, ofta är det förstås lättja och/eller oförstånd  kombinerat med att toleransen för skräpig miljö ökat och respekten för det allmänna minskat.
Situationen förvärras av de många blåsiga dagar som vi numera har.
Det är dock inte enbart enskilda som syndar. Kommunen själv föregår på intet sätt med gott exempel.
Jag tänker på den nästan groteskt överlastade återvinningscentralen på Norr Mälarstrand mitt under turistsäsongen samt, förstås, på alla de överfulla papperskorgarna.
En cykeltur längs samma gata med sina skräpiga rabatter och buskage har varit, och är, nedslående.
Samma gäller för Drottningholmsvägen och Ulvsundavägen. 

Det verkar som om borgerligt styre innebär prioritering av höga budgetöverskott på vardagsmiljöns bekostnad. Det är i så fall verkligen inte bra.
Jag tror att majoriteten av stockholmarna vantrivs med situationen och det skulle nog uppskattas om någon tog tag i frågan. 

Jag tar i denna motion exempel från min egen stadsdel men troligen är förhållandena  likartade över hela staden.

Här några förslag:
När Riksdagen ändrade nedskräpningslagen så att det är möjligt för polisen att bötfälla på plats deklarerade någon polischef (sorgligt nog) att de inte kommer att prioritera dessa brott. Detta torde innebära att man kommer att se genom fingrarna.
Det är nog tvärtom nödvändigt att ett antal bötesförelägganden sker.

Förslag 1: Aktivera polisen i denna fråga.

Vackra junidagar samlas mycket folk längs Ulvsundasjöns strand. Följden blir att soptunnelocken p.g.a. överfyllning pekar mot skyn redan på lördagen. Ändå sker tömning först på måndagen. Ibland inte förrän på tisdagen.
Tömningen fungerar inte heller nu på vintern. Tunnan vid korsningen Nordenflychtsvägen/Olof Dalins väg har nu, fastän full sedan flera veckor, inte tömts.
Återvinningsstationerna måste, enligt ovan, också skötas bättre.

Förslag 2: Acceptera att avfallsmängden i samhället har ökat och inför tömningsrutiner som är anpassade till verkligheten.

Längs stranden vid Minneberg har under sommaren frigolitblock legat i strandkanten. Dessa härrör troligen från byggverksamheten i Hornsberg.
Överhuvudtaget används ju numera mycket plast som förpackningsmaterial. I många fall får det falla till marken och blåser sedan iväg.
Samma problem finns vid fasadrenoveringar.

Förslag 3: Gör byggherren/fastighetsägaren ansvarig för den nedskräpning som av honom anlitat företag åstadkommer och låt honom bekosta den städning som han inte självmant gör.

Vi har under hösten sett grupper av skräpplockare komma längs gatan.
Det har visat sig att dessa personer tar upp det som ligger på trottoaren men inte det i rännstenen och inte det som ligger i gräset intill.

Förslag 4: Ny instruktion behövs.

Jag har ett par gånger sett stadens gräsklippare köra över, sönderdela och sprida ut plastkassar.
Det är nog detta fenomen som gjort att slänterna längs E4:an söderut (stadens stora infart söderifrån). periodvis varit översållade av skräp
Förmodligen har något annat företag ansvar för skräpplockningen och föraren av gräsklippningsmaskinen anser sig inte ha ansvar för detta.

Förslag 5: Om det är så bör skräpplockning och gräsklippning samordnas.

Vid Nordenflychtsvägen togs en rad äppelträd bort före jul. I och för detta uppsattes rödvita avspärrningsband, informationslappar (ganska många) sattes upp och plastskynken lades ut på marken runt träden.
Nu, fyra veckor efter arbetets slut, hänger avspärrningsbanden kvar, informationslapparna ligger och skräpar och plastskynkena har av blåsten spridits ut i närområdet.

Förslag 6: Ålägg entreprenörer att städa efter sig.
Nedfarten till SL:s bussgarage vid Lindhagensgatan och tomten omkring är, och har varit, extremt skräpig i flera år. Till detta kommer ett nerkört räcke.
Ett annat exempel är den ombyggda kiosken i Fredhäll där rivningsmaterial travats upp på baksidan.

Förslag 7: Ålägg fastighetsägare att hålla normalt snyggt.
Efter blåsten annandag jul var Kristinebergsparken översållad med pappersskräp. Antagligen härrörde det från överfyllda papperskorgar.
Någon städning skedde inte.
Jag fick efter förfrågningar veta att det är ett företag som heter ”Green” som skall städa parken.
Efter att jag träffat på och vidtalat ett par förvånade herrar från nämnda företag blev parken städad.

Förslag 8: Sätt upp en skylt vid parker och vägsträckor som anger vilket företag som har ansvaret för städning och tömning av papperskorgar. Ange också telefonnummer.
Små privata sophögar som uppstår är förmodligen ett svårlöst problem. På Elersvägen  finns för närvarande två sådana. I detta fall tycks det vara kommunen själv som har påbörjat dem. 
Ibland tycks det vara småfirmor och mindre restauranger som på ett enkelt sätt gör sig av med sitt avfall.
I en del fall går det kanske att identifiera syndaren genom undersökning av skräpet.

Förslag 9: Undersök då och då skräphögar för att eventuellt identifiera den eller de skyldiga och bötfälla dem.
Nedblåsta reklamskyltar är vanligt. På en refug vid korsningen Ulvsundavägen/Kvarnbacksvägen har en sådan legat hela sommaren. Den ligger fortfarande kvar.
Den nu oläsliga trasan på en pelare vid infarten till Strandbergsgaraget är ett annat exempel.

Förslag 10: Ring upp det aktuella företaget och ålägg det att städa bort sin skylt.
Vi har numera många snabbmatsrestauranger, korvkiosker och ställen för hämtmat som tyvärr generar mycket skräp.
Andra exempel är plantförsäljningen  och godsomlastningen vid Kvarnbacksvägen i Bromma.

Förslag 11: Ålägg dessa utskänkningsställen och företag att städa runt omkring sig.  Förslagsvis inom radien 100 m.
Vi är några som då och då plockar upp skräp. Det skulle vara bra att uppmuntra dessa och samtidigt signalera till tanklösa ungdomar att sådana personer faktiskt finns.


Förslag 12: Ett sätt kan vara att tillverka en nål att sätta på jackan och med texten ”Jag plockar skräp för trivsam stad” eller något liknande samt att staden bjuder på middag en gång per år.

Förslag 13: (Det viktigaste) Genomför en kampanj av något slag.
Gör budskapet rakt och direkt och vädja till förnuft och lojalitet. Avstå alltså från sarkasmer av typen ”Här är närmaste papperskorg” som vi såg för ett par år sedan.
Tryck upp små klisterlappar som skall sättas på de pappmuggar som snabbmatställena  använder. På dessa kan det exempelvis stå ”Respekt är att pressa ihop och lägga i en papperskorg”. Ett alternativ kan vara:”Respektera din stad.  Lägg i papperskorg”
Bestäm att alla kiosker och liknande någonstans skall ha en skylt med samma eller liknande text.

Vid badplatser och i parker kan exempelvis stå: ”Respektera de som kommer efter. Ta ansvar för ditt skräp” eller ”Förnuft är att ta ansvar för sitt skräp” eller ”Tänk efter – använd papperskorgen”
Jag står gärna till tjänst med fler förslag.
En liknande text kan tryckas upp för att fästas på cigarettpaket. De som säljer tobak skulle i så fall åläggas att förse sina paket med denna.

Jag föreslår:

Att distriktsstämman ger fullmäktigegrupp och nämndledamöter i uppdrag att arbeta för motionens förslag.

Motionssvar från Stockholmscenterns distriktsstyrelse

Motionären har upprättat en ambitiös och genomarbetad lista med förslag till hur vår stad kan bli renare. Distriktsstyrelsen instämmer i att staden på vissa ställen framför allt under sommarhalvåret ser alltför nedskräpad ut och att ytterligare åtgärder är påkallade. Dock bör sägas att staden arbetar mycket aktivt med frågan, bland annat genom att införa sopsugssystem i parker som Mariatorget och genom de så kallade Stockholmsvärdarna som arbetar ibland annat parkerna under sommaren. Men det går alltid att göra mer och vissa av motionärens förslag kan mycket väl vara praktiskt genomförbara.
Distriktsstyrelsen går här inte in på förslagen i detalj då dessa är av mycket praktisk och detaljerad karaktär. Vi utgår från att Stockholmscenterns kommunfullmäktigegrupp kan analysera vilka av förslagen som kan genomföras och läggas vid exempelvis nämndsmöten och kommande budgetförhandlingar.

Distriktsstyrelsen föreslår stämman besluta:

Att med instämmande i motionens syfte överlämna motionen och dess förslag till kommungruppen för åtgärd.

Kommittégrupp 2 föreslog stämman besluta:

Att med instämmande i motionens syfte överlämna motionen och dess förslag till kommungruppen för åtgärd.

Samt tillföra ett tilläggsyrkande till motionen

Att Stockholmscentern ska verka för mer generösa öppettider på stadens återvinningscentraler.

Stämman beslutade:

Att bifalla kommittégruppens förslag till beslut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar