måndag 27 februari 2012

Motion 8:2012. Ideell förening som vårdgivare



Motion 8:2012
Motionär: Mats Flodin, Innerstadsavdelningen
Motion: Ideell förening som vårdgivare

En lösning på frågan om vinster i vården är att begränsa nya tillstånd till ideella föreningar och stiftelser. Dessa båda företagsformer är skattefria för vinst när de bedriver samhällsnyttig verksamhet, men å andra sidan måste i princip all vinst stanna kvar i verksamheten och där kunna bidra till att ytterligare förbättra vården. I de fall dessa företagsformer redan är vårdgivare brukar det fungera minst lika bra som offentligägda vårdgivare. Man får heller inte glömma att de historiskt riktigt stora vårdskandalerna i Sverige finns inom den offentligägda vården, med långt fler dödsfall och skador på patienter än i den privata vården.
Utifrån ovanstående yrkar jag

Att Centerpartiet verkar för att endast ideella föreningar och stiftelser ska få bedriva privat vård.

Att Enda undantaget görs för ekonomiska föreningar och aktiebolag under villkor att vinstutdelning
eller återbäring enlig stadgarna inte kan äga rum.

/Mats Flodin
Centerpartiets innerstadsavdelning, Stockholm

Motionssvar från Stockholmscenterns distriktsstyrelse

Motionen syftar till att förbjuda vinstdrivande företag att bedriva vårdverksamhet. Distriktsstyrelsen ställer sig negativ till motionen av främst två skäl.

För det första är valfriheten en grundbult för Centerpartiets välfärdspolitik. Det måste finnas vårdgivare att välja mellan och utan möjligheten att göra vinst blir mångfalden skral eftersom nya etableringar blir svåra att finansiera.

För det andra är företagsamheten något som bör välkomnas, snarare än hindras. Att öppna upp välfärdens marknader för fler aktörer har många positiva effekter. Den kanske allra viktigaste är att fler krafter kan vara med och utveckla verksamheterna. Konkurrensen mellan fler vårdgivare ställer ständiga krav på förnyelse och förbättringar, ett faktum som över tid driver upp kvaliteten i vården mer än om ingen konkurrens fanns.

Sedan finns det faktiskt inget som säger att vård driven av vinstdrivande företag är vare sig bättre eller sämre än offentligt driven dito. Larmen om missförhållanden fördelar sig ganska jämnt mellan upplåtelseformerna. Att vissa verksamheter levererar undermålig kvalitet är i sig ett stort problem som bör adresseras med kraft, men lagstiftningsarbetet bör då snarare handla om högre kvalitetskrav och skarpare tillsyn för samtliga vård- och välfärdsverksamheter.

Distriktsstyrelsen föreslår stämman besluta:

Att avslå motionen i sin helhet.

Kommittégrupp 1 föreslog stämman besluta:

Att avslå motionen i sin helhet.

Stämman Beslut:ade:

Att bifalla kommittégruppens förslag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar