måndag 27 februari 2012

Motion 16:2012. Om att Centerpartiets kommunikation ska bygga på öppen källkod



Motion 16:2012
Motionär: Mikael Persson
Motion: Om att Centerpartiets kommunikation ska bygga på öppen källkod

Centerpartiet är ett öppet parti, ett parti som vill ha mer entreprenörskap i Sverige. Vi skulle gynna innovation och entreprenörskap genom att vi själva bygger vår kommunikation på olika typer av plattformar som ger utrymme för utveckling, korta beslutsvägar och bygger nerifrån och upp. Detta görs lättast om vi skulle använda öppna standarder.

Det skulle göra att vår trovärdighet kommer bli bättre genom att vi har möjlighet att ge verkliga exempel inför t.ex. väljaren, kommande medlem eller annan intresserad person. Dessutom skulle vi kunna få ett mer flexibelt kampanjarbetet som gör det möjligt att dra nytta av varandras kompetenser och engagemang.

Jag kan se att företag som vill ha mer av samarbete för att bygga t.ex olika texter eller på annat sätt samverka inom organisationen, de skapar plattformar på just öppen källkod. Detta för att den typen av plattformar gör att de kan utveckla fortare och bygga något som människor använder. Där decentralisering och delaktighet är grundstommen. Dessutom är löptider och synliga kostnader ett måste för att uppnå en bra effektivitet. Vilket skulle kunna göra att den öppenhet vi vill uppnå blir en tillgång.

Samtidigt som vi skulle ge öppenheten en plats och kunna visa upp hur man kan göra så skulle vi kunna gynna en sund marknad för fri konkurrens. Detta genom att det är lättare att gå till en annan aktör om den man har idag inte kan göra det man vill på den tid och till den kostnad som idag erbjuds. Det blir lättare att sänka kostnader och prioritera rätt om man kan ha uppsikt på det som komma skall.

Sedan kan små grupper/föreningar skapa sin kommunikationsplattform utan att behöva blanda in Centerpartiets RO i allt. Det gör att allt kan bli mer flexibelt och mer lättrörligt, med utgångspunkt på decentralisering.
Jag yrkar:

Att den kommunikation som är möjlig skall ligga på plattformar som bygger på öppen källkod så långt det är möjligt.

Att varje gång det skall skapas nya kampanjer så skall de ligga på plattformar som bygger på öppen källkod, om möjlighet finnes.

Att Stockholmscentern går före och visar vägen för en hållbar och entreprenörsinriktad kommunikation.

/Mikael Persson

Motionssvar från Stockholmscenterns distriktsstyrelse

Motionären tar upp frågan om så kallad öppen källkod[1] och huruvida denna ska ligga till grund för Centerpartiets kommunikation på internet. Motionären menar att detta bland annat skulle kunna leda till ökad flexibilitet, öppenhet och ekonomiska fördelar.
Vi delar principiellt i allt väsentligt motionärens uppfattning kring de fördelar som öppen källkod medför. Vi ser dock några utmaningar i att upphöja detta till en överordnad princip när det kommer till kommunikation på internet (och annan elektronisk kommunikation).
Under valrörelsen 2010 byggde en stor del av Centerpartiets webbnärvaro på öppen källkod och i linje med principerna i Creative Commons[2]. Resultatet av detta kan enklast beskrivas som mindre framgångsrikt, i förhållande till de förväntningar och mål som var satta. Kort sagt var datavanan och intresset för lågt för att användarna skulle kunna tillgodogöra sig de fördelar som systemen erbjöd. För att fullt kunna utnyttja fördelarna som öppen källkod har, brukar det oftast krävas mycket engagerade användare, något som inte alltid finns i tillräcklig omfattning.
Vi anser att Centerpartiets webbnärvaro främst ska syfta till att nå önskad effekt. Den bör präglas av låga inlärningströsklar för användaren så att fokus hamnar på innehållet och inte formen. Den väg som enklast och effektivast leder till målet med kommunikationen bör eftersträvas. I de fall som detta kan uppnås lika bra med öppen som med skyddad programvara, är givetvis öppen programvara att föredra.

Distriktsstyrelsen föreslår stämman besluta:

Att anse motionen som besvarad.

Kommittégrupp 3 föreslog stämman besluta:

Att anse motionen besvarad.

Stämman beslutade:

Att bifalla kommittégruppens förslag till beslut.



[1] Öppen källkod avser oftast datorprogram där källkoden inte skyddas av ekonomisk upphovsrätt (copyright), utan är tillgänglig att använda, läsa, modifiera och vidaredistribuera för den som vill. Detta gör att användaren kan försäkra sig om att programmet gör vad det ska, eller anpassa det till sina behov.
[2] Creative Commons är en ideell organisation vars mål är att hjälpa dem som skapar och vill dela med sig av sina verk (helt eller delvis). Creative Commons gör det möjligt genom ett system av licenser. Den som har skapat ett verk, upphovsmannen, väljer vilka friheter hon eller han vill att verket skall ha och får genom Creative Commons ett licensavtal som passar hennes eller hans önskemål.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar