måndag 27 februari 2012

Motion 13:2012. Förslag på riktad arbetsmarknadsinsats i Stockholm



Motion 13:2012
Motionär: Ann-Christin L Frickner
Motion: Förslag på riktad arbetsmarknadsinsats i Stockholm (och på sikt Sverige) med Jobb och praktikplats – koordinatorer riktat till små och medelstora företag, en extern service till Företagare och Arbetssökande, som samarbetar med Arbetsförmedlingen och förmedlar kontakter mellan företagaren och arbetssökande.

Bakgrund:
Idag står 20,3% av landets ungdomar arbetslösa och beräknar utefter säsong cirka 24% av alla ungdomar utanför arbetsmarknaden, länkas: http://www.ekonomifakta.se/sv/stand-alone/Indikatorer/Ungdomsarbetsloshet/. Samtidigt är den totala arbetslösheten i siffror bland Sveriges befolkning 6,7% och mostvarar 334 000 personer enligt sista arbetskraftsundersökningen (AKU) och Statistiska centralbyråns publikationer länkas: http://www.scb.se/Pages/PressRelease____325548.aspx och http://www.scb.se/Pages/Product____23262.aspx.
Sverige och västvärlden står också mitt i en ekonomiskt osäker och instabil period och inte minst påverkas Sveriges inhemska marknad av Europas negativa påverkan av den pågående eurokrisen, vilket också har avmattat den positiva ekonomiska prognos som Sverige påvisade i början av 2011. Vi kan idag inte se en snabb återhämtning av tillväxten bland företag som skapar nya jobbtillfällen snabbt, därför behövs extra insatser idag som hjälper företag att bibehålla sin marknad och för ungdomar att komma ut i jobbpraktik, samt för arbetslösa generellt att komma in på arbetsplatser via praktikplatser.
Sveriges näringsliv består med dryga 90% av småföretagare och det är de som skapar jobben. Många av dom arbetar till hundra procent med att driva företaget framåt och samtidigt sköta allt från ekonomisk redovisning till marknadsföring, till att utföra service och att arbeta strategiskt framåt för att fortsätta ha kundunderlag och om möjligt expandera. Få har tid att söka praktikanter eller erbjuda visstids-uppdrag eftersom tiden går till att sköta företagets rullande verksamhet, vi pratar om engagemang och arbetstimmar som sträcker sig 24 timmar om dygnet/7 dagar i veckan för många företagare. Om företagaren däremot erbjöds information av en Jobb och praktikplats – koordinatorer riktat till små och medelstora företag, en extern service till Företagare och Arbetssökande, som samarbetar med Arbetsförmedlingen och förmedlar kontakter mellan företagaren och arbetssökande och med en kontakt som sker på plats i sin egna verksamhet, skulle sannolikt företagaren se positivt och ha möjlighet att erbjuda en arbetsplatspraktik efter företagets behov. En arbetspraktik som kan komma att bli en anställning.
Arbetsförmedlingen (AF)har idag inte det kontaktnät eller arbetssätt att söka upp arbetsgivare kontinuerligt för att etablera en långsiktig kontakt eller att fråga om behov i realtid. Det är upp till företagaren att söka informationen via Arbetsförmedlingen vilket inte är ett alternativ för många småföretagare på grund av arbetsbörda.
Förslag:
Jag föreslår därför:

Att Centerpartiet Stockholm distriktsstämma (och förslagsvis Centerpartiet nationellt på sikt) tar ett nytt grepp för att skapa kontakten mellan företagare och arbetssökande via en Jobb och praktikplats – koordinatorer riktat till små och medelstora företag, en extern service till Företagare och Arbetssökande, som samarbetar med Arbetsförmedlingen och förmedlar kontakter mellan företagaren och arbetssökande i realtid. En extern koordinator tjänst som bedrivs i privat regi och som finansieras via projektmedel likt jobbcoach-system och nyanländarlots-system med aktörer som är företag förankrade i näringslivskretsar.

Jag föreslår därför:

Att Centerpartiet Stockholm distriktsstämma beslutar att anta förslaget om att införa Jobb och praktikplats – koordinatorer riktat till små och medelstora företag en extern service till Företagare och Arbetssökande Arbetsförmedlingen, som samarbetar med arbetsförmedlingen och förmedlar kontakter mellan företagaren och arbetssökande, vilket ger företag i Stockholm en möjlighet att i tider som nu få avlastning och möjlighet att lära upp specifik arbetskunskap och samtidigt erbjuda praktikplats för en person som idag står utanför arbetsmarknaden och som på sikt kan ge en möjlighet till anställning om förutsättningar finns.

Jag föreslår därför:

Att Centerpartiet Stockholm distriktsstämma antar förslaget Jobb och praktikplats – koordinatorer som arbetar med att etablera en långsiktig kontakt och gör en kontinuerlig avstämning, antecknar behovsmall från företaget, initierar möte med AF,s kandidater och gör en uppföljning efter praktiktidens slut. Samarbete sker med Arbetsförmedlingen som förmedlar kandidater. Stockholm skulle vara ett prövoområde som sedan visar vägen för övriga landet och som riksmotion för Centerpartiets partistämma 2013.

Jag föreslår därför:

Att Centerpartiet Stockholm distriktsstämma antar förslaget som ger nya möjligheter för många ungdomar och arbetssökande som idag saknar arbetsintyg att visa upp för lediga tjänster. Det praktikplatssystem (och om möjlighet visstids jobb) som nu föreslås, ger ungdomar och arbetssökande en möjlighet till arbetspraktik för 3-6 månader att visa upp färdigheter, lära nya saker och en dokumentation för kommande arbetsplatsansökningar som innebär ett praktikplatsintyg som beskriver arbetsuppgifter och hur personen har uppfyllt arbetsuppgifter. Ett värdedokument som har betydelse för kommande arbetsansökningar vilket många saknar idag.

/Ann-Christin L Frickner

Motionssvar från Stockholmscenterns distriktsstyrelse

Motionären önskar extra insatser idag för att minska ungdomsarbetslösheten, hjälpa företag att bibehålla sin marknad och att få arbetslösa att komma i arbete via praktikplatser.
Småföretagarna är den stora mängden företagare i Sverige och de är svårt upptagna med att sköta och utveckla sina företag. Småföretagare behöver erbjudas information av en Jobb och Praktikplats koordinator som samarbetar med Arbetsförmedlingen och som förmedlar kontakten mellan företag och arbetssökande. Denna service anser motionären kommer att leda till praktikplatser och senare anställning. Arbetsförmedlingen har inte det kontaktnät eller aktiva, informativa arbetssätt som krävs.
Motionären har fyra yrkanden som kompletterar varande;
1. Centerpartiet Stockholms distriktsstämma skall ta ett nytt grepp för att åstadkomma Jobb och praktikplats koordinatorer. Tjänsten skall drivas i privat regi och finansieras via projektmedel likt jobbcoach systemet och nyanländarlots systemet.
2. Centerpartiet Stockholms distriktsstämma skall besluta anta förlaget om att införa Jobb och praktikplats koordinatorer. Detta skulle ge företagare i Stockholm möjlighet till avlastning, upplärning och erbjudande av praktikplatser för att på sikt kunna ge anställning.
3. Centerpartiet Stockholms distriktsstämma skall anta förlaget om att införa Jobb och praktikplats koordinatorer. Dessa skall etablera en långsiktig kontakt, göra kontinuerliga avstämningar, initiera möten med Arbetsförmedlingen och genomföra uppföljning vid praktiktidens slut. Stockholm skall visa vägen för övriga landet.
4. Centerpartiet Stockholms distriktsstämma skall anta förlaget om att införa Jobb och praktikplats koordinatorer. Detta ger nya möjligheter för många ungdomar och arbetssökande som idag saknar arbetsintyg. Praktikplatserna skall vara 3-6 månader och ge dokumentation och praktikplatsintyg beskrivande arbetsuppgifter och färdigheter.

Allt som görs för att hjälpa ungdomar till praktik och senare arbete skall stödjas av Centerpartiet Stockholm. Motionären har uppmärksammat ett område där det finns mycket att göra och där de traditionella metoderna inte förslår. Jag förslår att vi ställer oss bakom motionen och uppdrar åt våra representanter som hanterar ungdomsarbetslöshet och jobbtorg att driva frågan om Jobb och praktikplats koordinatorer. Organisation och finansiering behöver klarläggas.
Motionärens förslag är intressant, men så omfattande och detaljerat att det ställer sig svårt för distriktet at värdera dess genomförbarhet och eventuella konsekvenser.

Distriktsstyrelsen föreslår stämman besluta:

Att med instämmande i motionens syfte översända motionen till Centerpartiets riksdagsgrupp för övervägande och eventuellåtgärd.

Kommittégrupp 1 föreslog stämman besluta:

Att med instämmande i motionens syfte översända motionen till Centerpartiets riksdagsgrupp för övervägande och eventuell åtgärd.
samt

Att bifalla nytt tilläggsförslag: 

Att Centerpartiet verkar för att arbetsförmedlingen läggs ner och i stället låter privata arbetsförmedlingar konkurrera om arbetstagare genom införandet av en jobbpeng

Anm.
Reservationer inlämnade från kommittégruppen.

Talare, reservationer och yrkanden.
Fredrick Ericsson begärde ordet och yrkade på avslag av kommitténs tilläggsyrkande samt yrkade att stämman skulle rösta för distriktsstyrelsens förslag till beslut.
Mikael Persson begärde ordet.
Hannes Hervieu begärde ordet. 
John Kåberg begärde ordet.
Gustav Andersson begärde ordet.
Helen Törnqvist begärde ordet.
Christina Linderholm begärde ordet.
Fredric Ericsson begärde ordet. 
Stina Bengtsson begärde ordet och lämnade ett tilläggsyrkande med text till motionssvaret: 

Att med instämmande i motionens syfte översända motionen till Centerpartiets partistyrelse och riksdagsgrupp för övervägande och eventuell åtgärd.

Stämman beslutade:

Att med instämmande i motionens syfte översända motionen till Centerpartiets riksdagsgrupp för övervägande och eventuell åtgärd.

Att avslå kommittégruppen tilläggsförslag.

Att bifalla Stina Bengtssons tilläggsyrkande med text till motionssvaret:

Att med instämmande i motionens syfte översända motionen till Centerpartiets partistyrelse och riksdagsgrupp för övervägande och eventuell åtgärd.

1 kommentar:

  1. Mycket bra förslag, men varför blanda in arbetsförmedlingen?

    SvaraRadera