måndag 27 februari 2012

Motion 7:2012. Om ett permanentande av projekt Filur inom Stockholms stad.




Motion 7:2012
Motionär: Stina Bengtsson
Motion till Stockholmscenterns distriktsstämma

Ungdomsarbetslösheten i Sverige är alarmerande hög. Regeringen arbetar därför med många insatser för att få ungdomar i arbete. Ungdomslöner och minskad krogmoms är bara två exempel.
Även i Stockholms stad finns olika insatser för att få ungdomar i arbete. En sådan insats är projektet Filur som arbetar för att de ungdomar som står längst ifrån arbetsmarknaden ska bli självförsörjande. Projektet är delvis finansierat genom EU-bidrag och är en del av Stockholms Jobbtorg.

De ungdomar som kommer till Filur är 16-24 år. Alla saknar gymnasieexamen och många även högstadieexamen. Många av ungdomarna har till exempel neuropsykiatriska problem eller en missbrukshistorik. Flera är hemlösa.

I Filur får ungdomarna en individuell plan för hur de ska komma i arbete. De går kurs för att öka motivation, måltänkande, social kompetens, kommunikationskompetenser och liknande under åtta veckor. Därefter får de en månads praktik och många får möjlighet till sex månaders betald praktik efter det. I anslutning till Filur finns ett mentorskapsprogram, som ungdomarna frivilligt kan ansluta sig till.

Projektet har pågått sedan 2010 och kostar 34 000 kronor per ungdom. Undersökningar visar att sex månader efter att ungdomarna lämnat projektet är drygt 75 procent av dem självförsörjande. Det är kort och gott en succé.

Men trots detta finns det nu risk att projektet läggs ner vid 2012 års utgång. Därför anser jag det viktigt att politiska beslut för projektets permanentande inom Stockholms stad fattas inom en snar framtid. Risken är annars att de ungdomar som inte får tillgång till Filur hamnar i ett långvarigt bidragsberoende, som är direkt skadligt för deras eget liv och egen utveckling och som dessutom skulle bli betydlig mer kostsamt för staden.
Jag yrkar därför på:

Att Stockholmscentern verkar för ett permanentande av projekt Filur inom Stockholms stad.

Att staden tar på sig hela kostnaden för projektet, om EU-bidrag visar sig omöjligt att få på permanent basis.

Att motionen sänds vidare till Stockholmscenterns kommungrupp.

/Stina Bengtsson

Motionssvar från Stockholmscenterns distriktsstyrelse

Inom Jobbtorg Stockholm pågår projektet Filur som riktar sig till de ungdomar som står längst ifrån arbetsmarknaden. Dessa ungdomar har ofta svårt att tillgodogöra sig insatser inom den ordinarie verksamheten. Projektet som delvis finansieras genom EU-bidrag (ESF) pågår mellan februari 2010 och december 2012. Under projektperioden uppgår den totala kostnaden för Stockholms stad till ca 10 miljoner kronor (ekonomiskt bistånd för de medverkande inräknat, vilket är en kostnad som ändå belastar staden).

Syftet med projektet är främst att minska andelen långtidsarbetslösa ungdomar genom intensifierat stöd för att komma vidare till studier eller arbete. Programmet innefattar en fördjupad kartläggning, ett självstärkande utbildningsprogram, intensifierad coachning och vägledning. Praktikinsatser och mentorsprogram ingår också. Det är de långsiktiga målen som är intressanta, till exempel hade sju av tio ungdomar från de första kullarna fått jobb sex månader efter avslutat program.

Fortsätter utvärderingarna visa dessa resultat och att de metoder projektet använder har fungerat är tanken att dessa ska implementeras i Jobbtorg Stockholms ordinarie verksamhet. Inom projektet arbetas därför nu med en implementeringsplan över hur detta kan ske, under förutsättning att det finns politisk vilja och ekonomiska medel för detta.

Distriktsstyrelsen föreslår stämman besluta:

Att att-satserna 1 och 2 avslås till förmån för att-sats ”Att Centerpartiet i Stockholms stad verkar för att arbetsmetoderna i Filur implementeras i Jobbtorg Stockholms ordinarie verksamhet.”

Att motionen sänds vidare till Stockholmscenterns kommungrupp.

Kommittégrupp 1 föreslog stämman besluta:

Att att-satserna 1 och 2 avslås till förmån för att-sats:

Att Centerpartiet i Stockholms stad verkar för att arbetsmetoderna i Filur implementeras i Jobbtorg Stockholms ordinarie verksamhet.

Att motionen sänds vidare till Stockholmscenterns kommungrupp.

Talare, reservationer och yrkanden
Stina Bengtsson begärde ordet.

Stämman beslutade:

Att bifalla kommittégruppens förslag.

1 kommentar:

  1. jag vet inte, men kollar jag på denna länken så känns detta projektet inte så seriöst:
    http://www.stockholm.se/Arbete/Arbetsmarknadsatgarder-och-sarskilda-satsningar/FILUR/

    Denna länken visar projektet:
    http://www.esf.se/sv/Projektbank/Behallare-for-projekt/Stockholm/FILUR-Fordjupade-Insatser-Leder-Unga-Ratt/

    Att utöka utbudet av arbetskraft kommer inte per automatik öka efterfrågan.

    SvaraRadera